Арабският свят днес


Осуетен е опит за дворцов преврат в Саудитска Арабия

Осуетен е опит за дворцов преврат в Саудитска Арабия

Кралската гвардия е задържала един от братята на крал Салман, принц Ахмед бин Абдулазиз Ал Сауд, както и един от племенниците на монарха - принц Мохамед бин Найеф. Освен тях е бил задържан и Науаф бин Найеф, по-малък брат на принц Бин Найеф. Освен тях са арестувани военни и представители на вътрешното министерство, обвинени, че са подкрепяли плановете им.

Според в. "Уолстрийт джърнъл", който първи съобщи за арестите, принцовете Ахмед и Найеф, някога претенденти за трона, вероятно ще получат смъртни или доживотни присъди по обвинението в държавна измяна. Арестите са послание към всички недоволни в кралското семейство. Те показват, че ако може да бъде подложен на репресии дори принц Ахмед, който е брат на крал Салман по баща и по майка, всеки се намира под заплаха.

Мохамед бин Найеф, някога влиятелна фигура, отговаряше за борбата с тероризма в Саудитска Арабия. Той беше престолонаследник до 2017 г. Тогава крал Салман му отне тази титла и постави сина си начело на линията за наследяване на престола.

Принц Ахмед е бил единственият от тримата членове на така наречения Съвет на предаността, съставен от най-високопоставените представители на кралското семейство, който се е противопоставил на това Мохамед бин Салман да стане престолонаследник през 2017 г., отбелязва Ройтерс.

Сегашният престолонаследник, който се занимава с оперативното управление на Саудитска Арабия, е хвален на Запад за социалните си реформи, но си навлече и критики заради сериозни репресии срещу саудитци, смятани за критици на политиката му.

Той беше критикуван и след убийството през 2018 г. на саудитския дисидент и коментатор на „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Критици го обвиниха, че е свързан с това престъпление, но той отрече. Петима души бяха осъдени на смърт за убийството, без да се потърси наказателна отговорност от високопоставени официални лица.

След последната чистка не остава никакъв съперник, който да попречи на престолонаследника да се възкачи на трона.

Арестите повдигнаха въпроса за здравето на 84-годишния монарх, както и за възможността Мохамед бин Салман да го наследи скоро. Според източник, близък до саудитските лидери, "кралят е в добро здраве и се чувства добре".

8 март 2020 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени