Арабският свят днес


Арабската лига отхвърли

Арабската лига отхвърли "сделката на века" за Близкия изток

1 февруари 2020 г. 

На извънредна среща на външните министри на Лигата в Кайро беше обявено, че мирният план за Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп няма да доведе до справедливо мирно споразумение между Израел и палестинците. Арабската лига няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства, се казва в изявление след срещата. „Американско-израелският план се отхвърля, защото не спазва основните права и стремежите на палестинския народ“, уточняват от организацията.

Планът на Тръмп би довел до апартейд

Палестинският външен министър Рияд ал-Малики заяви, че арабските му колеги са призовали международната общност „да не се занимава с този несправедлив план“. „Ще търсим подкрепа от Организацията за ислямско сътрудничество, от Африканския съюз и от Движението на необвързаните държави“, добави той и съобщи, че на 11 февруари палестинският президент Махмуд Аббас ще участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

„Мирният план на президента на САЩ Доналд Тръмп би довел до апартейд“, заяви генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит. „Този план води до статут, който реално представлява решение с една държава с две класи граждани. Това е апартейд, в който палестинците да са граждани от втора класа, лишени от основни граждански права“, заяви Абул Гаит на извънредното заседание на Арабската лига. Според него „предложението на САЩ не води до стабилност, нито изгражда мир, а посява семената за още 100 години конфликт и страдания. Двете страни трябва да преговарят сами за постигане на решение, което да се приема и от двете“.

Ерусалим - „неделима столица“ на Израел

В предложения от Доналд Тръмп план Ерусалим се определя като „неделима столица“ на държавата Израел, която ще получи контрол върху Западния бряг и върху ивицата Газа, както и върху ключови свещени места в Ерусалим. Освен това Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел. В плана се предлага столицата на евентуална палестинска държава да бъде в Абу Дис, предградие на Ерусалим. Американският президент Доналд Тръмп обяви подробен мирен план за Близкия изток, който според него предоставя печелившо решение и за двете страни за подобряване на сигурността в Израел и региона. Той пренебрегна възраженията, че палестинците вече са отхвърлили предложението и не участваха в подготовката на плана.


Сделката или шамарът на века?

Тръмп заяви във вторник, че планът му дава възможност за създаване на палестинска държава, след като бъдат изпълнени условията, включително „отхвърляне на тероризма“. Предложението предвижда „преход“ за намиране на решение със създаване на две държави, което оставя Йерусалим „неделима столица“ на Израел.

“Днес Израел прави голяма крачка към мир“, допълни американският президент в Белия дом в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху. „Моята визия предоставя печеливша и за двете страни възможност. Няма нищо по-тежко от това, но трябва да го направим“, заяви Тръмп.

Пищната церемония обаче контрастираше с разпространеното мнение извън Белия дом, че планът вероятно е мъртвороден. Палестински представители не бяха консултирани за предложението и много от оповестените днес подробности, включително че Израел няма да бъде принуден да жертва съществуващите заселнически селища, означават, че то трудно ще получи подкрепа. Нетаняху даде да се разбере, че вероятно ще е нужно „много дълго време“, преди палестинците да се сдобият с независима държава.

„Ако те се съгласят с всички условия, които поставихме в плана ви, Израел ще го изпълни“, заяви Нетаняху.

Тръмп допълни, че предложението му призовава Палестинската автономия да приеме „основни закони“ за защита на човешките права, борба с корупцията, спиране на злонамерените дейности на ХАМАС и „Ислямски джихад“, прекратяване на финансовите възнаграждения за терористи и спиране на подстрекаването срещу Израел.

Американският президент очерта четиригодишен график палестинците да договорят споразумение в областта на сигурността с Израел и да създадат държавни институции с оглед установяване на палестинска държава със столица в Абу Дис, част от Източен Йерусалим. Това създава потенциален проблем за палестинците, отбелязва Ройтерс.

Абу Дис се намира на около един километър от укрепения Стар град на Йерусалим, където има свещени места за евреи, християни и мюсюлмани. Палестинциите, които живеят в Абу Дис, са откъснати от висока бетонна стена и пропускателни пунктове.

Мястото едва ли ще се хареса на палестинските лидери, които искат по-централна локация. Планът на Тръмп предвижда бариерата да служи като граница между столиците на двете държави и допълва, че Йерусалим трябва да остане неделима, суверенна столица на Израел.

В разпространен от Белия дом документ се посочва, че Израел няма да бъде принуден да се откаже от заселническите селища на по-голямата част от територията, за която претендират палестинците. Отхвърлено е и ключовото искане на палестинците за „право на завъщане“ на палестински бежанци.

Още преди оповестяването му в цялост предложението на администрацията на Тръмп беше критикувано от палестинците и много близкоизточни анализатори, че е от полза за Израел и поради това вероятно няма да прекрати вековния конфликт. Определението „неделим“ Йерусалим вероятно ще разгневи палестинците, които отдавна се стремят да направят Източен Йерусалим столица на бъдещата си държава.

Планът, който беше подготвян през последните три години от зетя на Тръмп Джаред Къшнър, дава на палестинците по-малко, отколкото им беше предложено в предишни планове, които те отхвърлиха.

Тръмп отдавна твърди, че неконвенционалният подход на администрацията му към мира в Близкия изток е оправдан, защото многобройните опити в миналото се провалиха. „Не бях избран, за да правя малки неща или да бягам от големи проблеми“, заяви американският президент.

Палестинците обаче заявиха още в началото на мандата на Тръмп, че САЩ вече не са честен посредник в мирните преговори.

Шамарът на века

По-рано Тръмп наруши международна конвенция за Близкия изток, като премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, признавайки суверенитета на Израел над част от Голанските възвишения и обявявайки, че израелските заселнически селища на Западния бряг не са непременно незаконни. Всички тези мерки бяха подкрепени от Нетаняху. Администрацията също така спря по-голямата част от американската помощ за палестинците и затвори дипломатическата мисия на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон.

Президентът на Палестинската автономия, който говори пред репортери в град Рамала на Западния бряг, нарече плана на американския президент "шамара на века". "Йерусалим не е за продан, нашите права не са за продан и за пазарлъци и вашата сделка, заговор няма да мине", заяви Аббас.

Преди съобщението на Тръмп хиляди палестинци демонстрираха в град Газа, а израелските сили укрепиха позициите си близо до горещата точка между палестинския град Рамал и еврейското поселище Бейт Ел на Западния бряг.

Тръмп се обърна пряко към Аббас в изказването си, като заяви, че е изпратил писмо до палестинския лидер и е обещал американското предложение да засили икономическия просперитет на народа му: „Искам да знаете, че ако изберете пътя към мира, Америка и много други страни, ще бъде там. Ще бъдем там, за да ви помогнем по много различни начини“, заяви Тръмп.

Обявяването на предложението става в момент, когато Нетаняху е изправен пред политическа опасност в родината си. Той трябва да отговаря по три отделни дела за корупция. Това се случва в момент, когато Израел се насочва към трети избори за по-малко от една година в началото на март, след като предишните два опита не дадоха възможност на нито един лидер да сформира коалиционно правителство.

Но какво всъщност предвижда "сделката на века":

Граници

В мирния план се казва, че Израел ще трябва да направи "значителни териториални компромиси" и че палестинска държава следва да има територия "разумно съпоставима по големина с територията на Западния бряг и Газа отпреди 1967 г.", когато по време на регионална война Израел присвои тези територии, заедно с Източен Ерусалим.

Планът предвижда взаимно договорена размяна на територии. Но "концептуалната карта" разпространена заедно с плана, показва разчленена палестинска държава, като израелски и палестински анклави са свързани със съответните им държави чрез т.нар. в плана "прагматични транспортни решения", които включват мостове, тунели и пътища. Долината на река Йордан, която обхваща около една четвърт от Западния бряг, "ще бъде под израелски суверенитет".

Ерусалим

Мирният план оставя по-голямата част от анексирания Източен Ерусалим, включително Стария град и светите места, под израелски контрол, като позволява на палестинците да създадат столица в покрайнините на града извън израелската разделителна бариера. Казва се, че светите места в Ерусалим, свещени за евреи, християни и мюсюлмани, трябва да са отворени за богомолци. Споразуменията, въз основа на които се управлява предизвикващото бурно противопоставяне свято място, наричано от мюсюлманите джамията Ал Акса, а от евреите - Храмов хълм, остават в сила.

Селища

Планът позволява Израел незабавно да анексира на практика всички свои селища на окупирания Западен бряг, смятани от палестинците и от по-голямата част от международната общност за незаконни. Планът замразява по време на преговорния период строителството в райони, предвидени за бъдещата палестинска държава, но тези райони вече са до голяма степен извън границите на заселническата дейност. "Нито едно селище няма да бъде евакуирано", каза Нетаняху пред журналисти, "Итамар е равнопоставен на Тел Авив", каза той, имайки предвид еврейско селище в самото сърце на Западния бряг.

Сигурност

Съгласно плана, Израел "ще продължи да има първостепенна отговорност за сигурността" за държавата Палестина, която ще бъде "напълно демилитаризирана". Палестинците ще имат свои вътрешни сили за сигурност, но Израел ще контролира границите и ще наблюдава всички контролно-пропускателни пунктове. "Съвет по контролно-пропускателните пунктове", съставен от трима палестинци, трима израелци и американски представител, ще надзирава тези пунктове и ще разрешава спорове. Израел ще изпълни задълженията си по плана, ако ивицата Газа, която понастоящем е управлявана от ислямисткото движение Хамас, бъде върната под пълния контрол на палестинската власт или друг орган, приемлив за Израел. Хамас и всички останали войнствени групировки в Газа трябва да се разоръжат, а територията трябва да бъде напълно демилитаризирана.

Бежанци

По време на войната около създаването на еврейската държава през 1948 г. стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да напуснат земи, които днес са територия на Израел. Тези бежанци и техните наследници сега наброяват около 5 милиона души и са разпръснати в целия регион. Палестинците смятат, че имат "право на завръщане" в бившите си владения, нещо, което Израел винаги е отхвърлял, като казва, че това би унищожило еврейския характер на Израел. В мирния план се казва, че "няма да има право на завръщане или приобщаване на нито един палестински бежанец в държавата Израел". Казва се, че бежанците могат да живеят в държавата Палестина, да станат граждани на държавите, в които живеят, или да бъдат абсорбирани от други държави. Според мирния план САЩ ще се опитат да осигурят "някаква компенсация" на бежанците.

  

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени