Арабският свят днес


Убит е лидерът на

Убит е лидерът на "Ислямска държава"

27 октомври 2019 г.

В резултат на операция на американските военни е убит лидерът на джихадистската групировка "Ислямска държава", която придоби мрачна слава с крайната си жестокост и с установяването преди време на т.нар. "халифат" в Близкия изток, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в официално телевизионно обръщение.

Багдади е бил цел номер едно за американските военни в продължение на три години, добави Тръмп.

Въздушният удар на американските военни е извършен на територия в близост до турско-сирийската граница - до района, в който е патрулирала руската военна полиция след навлизането на турската армия на контролираните от сирийските кюрди територии.

Президенът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в специалното си изявление, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е мъртъв. Това е и заключението от анализа на тялото, което Тръмп нарече "неоспоримо".

"Той беше болен човек, зъл, покварен. Но вече го няма. Загина като страхливец - бягайки и плачейки. Умря като куче. Беше като на кино.", заяви президентът.

От разказа му за операцията се разбра, че ал-Багдади е бил приклещен от американски командоси в тунел, бил е заедно с 3 деца и две жени. В крайна сметка се е самовзривил, убивайки и децата. Жените също са мъртви.

Тръмп благодари на Сирия, Ирак, Турция, Русия, както и на кюрдите в Сирия за операцията и успеха. Руското военно командване обаче се съмнява в достоверността на изнесените факти, дори в съобщението за операцията на американските специални части.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени