Арабският свят днес


След Ливан и Ирак пламва и Алжир

След Ливан и Ирак пламва и Алжир

2 ноември 2019 г.

Колкото и да се различава действителността в отделните арабски държави, не са ли те скачени съдове, особено за недоволството от управляващите елити?

Море от хора заля улиците на столицата Алжир в деня, в който се навършват 65 години от началото на борбата срещу френския колонизатор, предаде Франс прес. На 1 ноември 1954 г. Фронтът за национално спасение започва Алжирската революция. Тази дата днес е официален празник - Празникът на Революцията.

Протестиращите настояха  за "нова независимост на страната". Ройтерс съобщава за около 100 000 демонстранти, участвали в  шествието. Демонстрацията протече мирно и привечер протестиращите започнаха да се разотиват.Това е 37-ият подобен протест в алжирската столица. Антиправителственото движение в Алжир започна на 22 февруари.

Демонстрантите скандираха "Алжир иска своята независимост" и "Народът иска своята независимост". Те издигнаха лозунги с искания за оставката на генерал Ахмед Гаид Салах, шеф на Генералния щаб на армията, която продължава да е един от ключовите играчи на алжирската политическа сцена. Недоволните искат и отстраняване на временния президент Абделкадер Бенсалах и на премиера Нуредин Бедоуи.

Големи демонстрации имаше днес и в други градове на Алжир. През април протестното движение постигна символична победа, като принуди президента Абделазиз Бутефлика да подаде оставка. То обаче си постави за цел да срине цялата система, управляваща страната от 1962 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени