Арабският свят днес


Журналистът Мохамед Халаф представи книгата си за Близкия изток

Журналистът Мохамед Халаф представи книгата си за Близкия изток

Един от най-уважаваните ни анализатори на събитията и процесите в Арабския свят - журналистът д-р Мохамед Халаф - представи снощи новоизлязлата си книга Фауда: Колапсът на Близкия изток. В нея се тълкуват задълбочено и увлекателно острите проблеми, свързани с тероризма, ислямизма, т.нар. Ислямска държава и всичко онова, което се поражда от хаоса (фауда) в региона.

На представянето на книгата присъстваха известни интелектуалци, политолози, журналисти, университетски преподаватели и много почитатели на автора. Модератор на събитието бе водещият на предаването "Панорама" по БНТ Бойко Василев. Свои наблюдения по темата споделиха арабистът проф. д-р Симеон Евстатиев и журналистът Георги Милков.


„Фауда означава хаос. Това е хаосът в Близки изток, който преминава към Европа. Хаосът доведе дотам, че държавите в района се превръщат в тотално провалени“. Това сподели в предаването „12+3“ журналистът Мохамед Халаф за книгата си „Фауда. Колапсът на Близкия изток“, която е сборник със статии и интервюта.

„Читателят ще получи достоверна информация, обективен и честен анализ на това, което се случва. Отхвърлям тотално теорията на конспирацията“, каза авторът.

По думите на Халаф ядрото на проблема са Мюсюлманските братя, „създадени от грешките на европейските държави през 50 години“:

„Които в желанието си да набавят работна ръка, приеха изгонени от държавите си ислямисти. Така в Европа се настаниха различни организации. Тогава не се даваше сметка, че това ще доведе до процеси, които ще застрашават сигурността на европейските държави. Такива процеси продължава да бъдат проспивани“.

Мохамед Халаф ще раздава автографи в рамките на Панаира на книгата в София. Той ще се срещне с читатели на 13 декември, петък, от 17.30 часа и на 15 декември, неделя, от 11.00 часа на щанда на издателство „Вакон“ (206).


"Повдигайки въпроси, свързани с важни за нашето съвремие теми, много от текстовете в книгата на Мохамед Халаф звучат актуално дълго след своето първоначално публикуване."

Проф. Симеон Евстатиев


"Книгата на Мохамед Халаф е чудесен пример за симбиоза между експертиза, теоретична подготовка, фактологично познание, методологически умения и невероятен работохолизъм."

Проф. Владимир Чуков


"Анализите на Мохамед Халаф за процесите в Близкия изток за мен са критерий за достоверност, висока аналитична култура и почтеност в оценката на събитията, които той осветлява в продължение на десетилетия. Мохамед Халаф е високоерудиран експерт и почтен професионалист, който не прави компромиси с никого в анализите и изводите, които предлага на своите читатели. За мен той е стандарт за професионализъм и компетентност."

Огнян Минчев, политолог


"Поколенията ще запитат как е избухнал Големият хаос. Тази книга дава няколко важни отговора - с помощта на първокласния експерт Мохамед Халаф, който сякаш никога не си е тръгвал от Близкия изток."

Бойко Василев, журналист  и водещ на предаването "Панорама", БНТ

10 декември 2019 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени