Арабският свят днес


"Надеждата е по-силна от ненавистта": Историческата визита на папа Франциск в Ирак

Папата посети Северен Ирак

7 март 2021 г.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск се срещна в град Ербил, Северен Ирак,  с ръководителя на Кюрдската регионална администрация на Ирак (КРАИ) Нечирван Барзани. Срещата се проведе във VIP залата на международното летище на Ербил, където се състоя церемония по посрещане на високия гост.

Барзани отбеляза, че в Ербил се отдава голямо значение на свободата на вероизповеданията и убежденията. „Толерантността, съжителството и уважението един към друг са част от нашата култура, която се опитваме да защитим и браним с всички сили. Ние винаги сме за диалог и мир “, отбеляза домакинът. На срещата присъстваха още министър-председателят на КРАИ Масрур Барзани, вицепремиерът Кубат Талабани, бившият ръководител на КРАИ и лидер на Кюрдската демократическа партия Масут Барзани.

От Ербил понтификът отлетя с хеликоптер за град Мосул. Повече от три години този голям град беше под контрола на бойци от терористичната организация „Ислямска държава“ и нейна "столица". Именно в Мосул бившият лидер на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади, който по-късно беше убит при американска военна операция, през 2014 г. провъзгласи така наречения „халифат“. Мосул беше освободен от иракската армия с подкрепата на международна коалиция през 2017 г.

Папа Франциск се обърна към вярващите християни на площада сред руините на четири църкви, разрушени или сериозно повредени от ислямистите в битките за града. Папата отбеляза с горчивина, че масовото изселване на християни от Ирак и от Близкия изток като цяло е причинило неизмерима вреда не само на гражданите и техните общности, но и на цялото общество, което са напуснали.

По времето, когато Мосул беше основната крепост на ИД, джихадистите оскверниха християнските храмове в града, обезглавиха религиозни паметници и минираха храмове. Десетки хиляди християни избягаха от града, а тези, които останаха, загубиха имуществото си и бяха принудени да избират между плащане на глоба, приемане на исляма, изгнание или смърт. На площада, където папата говори, е издигнат дървен кръст, направен от столове, които са били премахнати от разрушените църкви.

Понтификът спомена Месопотамия, на чиято територия се е намирала в древността по-голямата част от съвременния Ирак: „Колко е жестоко тази страна, люлката на цивилизацията, да бъде подложена на варварски удар, в резултат на който древни светилища бяха унищожени, а хиляди хора - мюсюлмани, християни, язиди и други - бяха принудени да напуснат или са били убити ", каза папата. „Днес обаче отново подчертаваме нашата позиция, че братството е по-силно от братоубийството, че надеждата е по-силна от омразата, че мирът е по-силен от войната“, заключи той.

От самото начало на визитата си в петък папа Франциск призовава за прекратяване на насилието и екстремизма и заяви, че намаляващата християнска общност в Ирак трябва да играе по-активна роля в обществото като граждани с пълни права, свободи и отговорности. В събота, по време на среща с духовния водач на иракските шиити, великия аятоллах Али ас-Систани, папата повтори своето послание, отбелязвайки, че християните трябва да живеят в мир и сигурност, както всички останали иракски граждани.

Следващата спирка от пътуването на папа Франциск беше град Бахдида (Каракуш). Там той се срещна с християни в църквата на Непорочното зачатие, която ислямистите се опитаха да изгорят, но която по-късно беше възстановена. 

Като част от посещението си в Ирак папа Франциск посети в събота руините на древния град Ур - един от най-старите шумерски градове-държави в Южна Месопотамия. Този град в иракската провинция Зи Кар (Ан-Насирия) се смята за родно място на Авраам (пророка Ибрахим).

Днес следобед главата на Римокатолическата църква пристигна с кортеж на стадиона "Франсо Харири" в Ербил, за да отслужи там неделната си меса. Той се качи в бронирания прозрачен „папамобил“ за голяма радост на публиката.

„Ирак ще остане с мен завинаги“, каза папа Франциск в своята проповед. „Днес видях със собствените си очи, че Църквата в Ирак е жива и че Христос е жив и присъства в Своя свят и верен народ.“ В края на литургията главата на Римокатолическата църква благослови статуята на Дева Мария, разрушена от бойци на Ислямска държава.

С неделната меса официалната част от програмата на Светия отец в Ирак приключи. Утре сутринта предстои той да отпътува за Ватикана.

Християните в Ирак

Християнството на територията на съвременен Ирак датира още от І век след Христа. Според държавния департамент на САЩ и изчисленията на християнските лидери в Ирак до момента са останали по-малко от 250 000 християни, като най-голям брой - около 200 000 - живеят в равнината Ниневия и в региона на Кюрдистан в северната част на страната. Приблизително 67% от тях са последователи на халдейската католическа църква, която се придържа към източната литургична и ритуална традиция, но признава авторитета на папата. Други 20% са членове на Асирийската църква на Изтока, която се смята за най-старата в Ирак. Останалите са членове на сирийско-яковитската, сирийската католическа, арменската католическа и арменската апостолска църква, както и англикани, евангелисти и други протестанти.

Папа Франциск пристигна в Ирак на четиридневна визита

6 март 2021 г.

Това е първото посещение на глава на Римокатолическата църква в тази страна и първото и най-рисковото пътуване на папата от началото на пандемията и въобще откакто е приел сана. Освен че страната е изправена пред постоянна заплаха от тероризъм, нараства и броят на новозаразените с Covid-19.

Във връзка с посещението са предприети специални мерки за сигурност, в които са ангажирани 10 000 служители на реда. Заради пандемията в страната е въведен 24-часов полицейски час.

84-годишният Франциск, независимо от възрастта си, остава верен на своя пастирски дълг. Целта на визитата му е да подкрепи намаляващата християнска общност в Ирак и да установи междурелигиозен диалог.

В петък папата бе приет от министър-председателя и президента на Ирак. Той се срещна в Багдад с епископи и други духовници в сирийската католическа катедрала „Дева Мария на спасението“ . През 2010 г. джихадисти убиха в този храм 52 вярващи и полицаи.

През втория ден от посещението си папа Франциск проведе в град Наджаф историческа среща с великия аятолах Али ас-Систани - най-висшия шиитски духовник в Ирак, влиятелен в целия мюсюлмански свят. 

90-годишният аятоллах приема гостите си обикновено седнал, но в знак на почит към папа Франциск той излезе да го посрещне на входа на скромния си дом. През 2014 г. ас- Систани осъди със специална фетва „Ислямска държава“. Той заяви пред папа Франциск, че християните в Ирак трябва „да живеят в мир и сигурност“ и да се ползват с „всички конституционни права“. Папата отправи благодарност към шиитския лидер, че „е надигнал глас в защита на най-слабите“.

Папата заяви, че иракските християни не могат да бъдат разочаровани втори път, въпреки тежката ситуация в страната, само дни след ракетната атака срещу американска база в сряда.

През 1999 г. папа Йоан Павел II отмени пътуване до Багдад след провала на преговорите с правителството на тогавашния президент Саддам Хюсеин. През изминалите две десетилетия оттогава броят на една от най-старите християнски общности в света е спаднал от 1,4 милиона на около 250 хиляди души, сега е по-малко от 1% от населението на страната.

Много християни избягаха от Ирак, за да се спасят от репресиите и насилието, обхванали страната след свалянето на Саддам Хюсейн в резултат на военната операция на САЩ и съюзниците им през 2003 г.

Бойци на „Ислямска държава“ нахлуха в Северен Ирак през 2014 г., като разрушиха църкви, присвоиха имуществото им и не оставиха на християните друг избор освен да плащат данък, да приемат исляма, да избягат или да умрат. Десетки хиляди християни бяха принудени да напуснат домовете си.

В обръщение към народа на Ирак в навечерието на пътуването си папа Франциск заяви, че отива в страната „като поклонник, като каещ се поклонник, за да моли Господа за прошка и помирение след продължителните войни и тероризма, да моли Бог за утеха в сърцата и заздравяване на раните“.

„Идвам при вас като странник в търсене на братство и с желание да се моля заедно с братята и сестрите от други религии, вървейки по стъпките на Авраам, който обедини мюсюлмани, юдеи и християни в едно семейство. Искам да донеса на вас и на разтърсвания от войни Близък изток любовта на Църквата, която ще ни помогне да вървим напред“, каза папата.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени