Арабският свят днес


Международно изложение на книгата в Рабат 2022

Международно изложение на книгата в Рабат 2022

Пламен Цолов

Да посетиш панаир на книгата е винаги страхотно приключение, независимо какви и колко книги ще си купиш, и независимо дали този панаир се провежда в София, в Кайро или в Рабат. По обективна невъзможност пропускам пролетния базар на книгата в НДК тази година, но късметът ме отвежда на 27-то издание на мароканското „Международно изложение на издателската дейност и книгата“. То се провежда от 3 до 12 юни след двугодишно прекъсване, заради пандемията, и за първи път в столицата Рабат вместо в Казабланка, както е била досегашната практика.

Организирано от Министерството на младежта, културата и комуникациите и под неизменния патронаж на крал Мохамед VI, базарът е разположен на площ от 2 хектара, а павилионите са събрали под своите покриви щандовете на 712 издателски къщи от 55 страни по света. Според предварителната информация, на изложението са представени над 100 000 заглавия. Бюджетът на сегашното културно събитие е 20 млн. дирхама (2 млн. евро).

От множеството, чакащо за билети на гишетата пред входа, разбирам, че интересът е голям и че мароканците са почитатели на книгата. Тази гледка ме връща към спомените ми от изложенията на книгата в Кайро и затвърждава убеждението ми, че арабите си имат сериозен хъс към четенето.

Указателните табели на входа ориентират само докато влезете в огромните халета, където бързо се загубвате между щандове, хора и книги, чиито заглавия трудно можете да погълнете на арабски, френски, английски, испански и на други знайни и незнайни езици. Диапазонът от автори, области, теми, жанрове и епохи е толкова голям, че свят ти се завива. Автори и заглавия от световната класика те пресрещат в превод на арабски, а имена на арабски и африкански автори прочиташ на френски и английски. Вижда се, че преводачите са си заслужили хляба, също както и издателите, избрали да представят както силно атрактивни, така и по-обикновени издания. Разходката из щандовете е достатъчна, за да откриете издателства от почти всички арабски страни, сред които най-много се оказват тези от Мароко и Египет.

Съседно хале е събрало всички издателства от африканските страни. Впрочем 27-то изложение на книгата в Мароко е посветено на африканските страни и литература. Африка е почетен гост! Представянето й е възможност да се затвърди сътрудничеството Юг-Юг, активно подкрепяно от Мароко. Кралството отдавна провежда политика за сближаването на африканските култури и запознаване на публиката с историята на африканските страни и техните народи. Многоизмерните връзки между мароканската култура и културите на други африкански страни са видими навсякъде в Мароко, а Кралството се стреми да се позиционира на водещо място в Африка, в редица области, сред които и културата.

От мароканските медии научавам, че преди откриването на изложението от масите на едно мароканско издателство е иззет романът „Дневникът на една лесбийка“ на авторката Фатима Захра Амзкар. Решението е взето официално от компетентните институции след „активна кампания в социалните мрежи“ срещу разпространението на романа. Така младата мароканска романистка пропусна да подпише с автографи книгата си за своите почитатели, наравно с редица други автори, които имаха тази възможност. Според противниците на популяризирането на хомосексуализма тази книгата предизвиквала „морална деградация“. Друг аргумент за мярката са били мароканското законодателство, криминализиращо „неприлични или неестествени действия с лице от същия пол“.

На щанда на Фонда за набиране на средства за Йерусалим, град-светиня за всички мюсюлмани по света, много младежи не пропускаха да се снимат с палестинското знаме в знак на солидарност с Палестина и палестинския народ. Богатата програма на 27-ото издание включваше също много срещи и дебати между голям брой творци, писатели и изследователи от различни професионални области от Мароко и от чужбина.

Докато обикаляте из щандовете имате също шанс да поръчате на калиграфи да изпишат вашето име или цитат от Корана с изящен арабски шрифт. Към всичко, не липсваше дори и щанд с кулинарни книги, на който атрактивен мастер-шеф демонстрира вкуснотиите на италианската кухня. Абе, иначе казано – на панаир, като на панаир!

8 юни 2022

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени