Арабският свят днес


Почина емирът на Кувейт

Почина емирът на Кувейт

Емирът на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ас-Сабах почина, се казва в прочетено по държавната телевизия официално съобщение.

91-годишният Сабах управляваше тази петролна монархия от Залива и съюзник на САЩ от 2006 г. и ръководеше външната ѝ политика повече от 50 години. Той  беше от юли в американска болница след операция в родината си.

Принцът престолонаследник - 83-годишният шейх Науаф ал Ахмад ас Сабах - беше назначен за нов емир на страната от правителството.

Съгласно конституцията на Кувейт престолонаследникът автоматично става емир и встъпва в длъжност след полагане на клетва в парламента.

Въпреки че Кувейт има един от най-активните парламенти в арабския свят, емирът има повечето правомощия, включително да назначава правителството.

Управлението на шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ас-Сабах, който стана емир на Кувейт през 2006 г., беше белязано от усилия да смекчи регионални спорове. Той запази добри отношения с Иран, който е смятан за съперник от много арабски държави от Залива, както и с Катар дори и след като няколко други страни от Залива скъсаха отношенията си с него през 2017 г.

"Днес загубихме свой велик брат и мъдър лидер", каза кралят на Йордания Абдулла Втори и обяви 40 дни траур в страната от днес.

Лидерите на Обединените арабски емирства и Египет също изразиха съболезнования за кончината на Сабах, когото нарекоха велик лидер, и обявиха тридневни траури.

Съболезнования поднесоха и кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът Мохамед, които похвалиха постиженията и стремежите на Сабах в служба на Кувейт и на региона.
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси също изразиха съболезнования.

"Не забравяме позицията му в подкрепа на мирни преговори и той изразяваше любовта си към Йемен на всяка среща", написа в Туитър говорителят на хусите Мохамед Абдул-Салам. Сабах беше уважаван и ценен за стремежа си да се сложи край на войната, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган написа туит на арабски, в който изрази скръбта си от кончината на Сабах и поднесе съболезнования.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описа Сабах като "невероятен символ на мъдрост и щедрост, вестоносец на мира, строител на мостове".

Бившият български вътрешен министър и настоящ специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов написа в социалните мрежи: "С кончината на шейх Сабах ал-Ахмад идва краят на една епоха. Емирът на Кувейт отдаде живота си в служба на своя народ, прекара страната си през невиждани изпитания и я запази от бурните ветрове на противопоставяне, които заливат Близкия изток. Той бе един от най-големите радетели на ООН, защитник на дипломацията и винаги готов да окаже хуманитарна помощ на нуждаещите се. Шейх Сабах беше голям приятел на България, обичаше Варна и българския народ. Неговата мъдрост и спокойствие ще липсват на всички в региона. Дълбоки съболезнования на кувейтския народ и правителство за тежката загуба."

29 септември 2020 г.

 

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени