Арабският свят днес


Днес е кулминацията на поклонението хадж – Денят на Арафа

Днес е кулминацията на поклонението хадж – Денят на Арафа

В Саудитска Арабия се провежда поклонението хадж, което тази година продължава от 28 юли до 2 август със строги рестрикции във връзка с пандемията от COVID-19. Броят на заразените в страната е около 170 хиляди, а на починалите – около 1400. Това са най-високите показатели в сравнение с другите арабски монархии от Персийския залив, а от 21 юни властите в Саудитска Арабия отмениха редица ограничения: комендантския час, въведен в цялото кралство, карантинните мерки в предприятията и в сферата на услугите и развлеченията, включително кината и спортните обекти.  

През миналата година хаджът събра повече от 2 милиона и 500 хиляди поклонници, което е обичаен брой. Тази година бяха допуснати минимум – до 10 000. Съгласно инструкциите 30% от квотите са предназначени за поданици на саудитския крал. Предимство имат медицински работници и полицаи в знак на признателност за приноса им в борбата с коронавируса. Към тази група се включват и саудитци, преболедували COVID-19.

Останалите 70% са чужденци на възраст от 20 до 50 години, които пребивават в Саудитска Арабия и по-рано не са извършвали хадж. Те не трябва да страдат от хронични заболявания. Задължително се изисква предварителен тест за коронавирус. Преди и след поклонението е задължителна двуседмичната самоизолация. Температурата на въздуха на сянка е около 40 градуса.

Поклонението в Мекка е един от петте „стълба“ на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си, ако условията му позволяват, а ако не му е по силите, може друг да го отслужи вместо него. Останалите „стълбове“ са засвидетелстването (шахада), че няма друг Бог освен Аллах и Мухаммед е Неговият Пророк и Пратеник, молитвата (намаз), милостинята (закят) и постите (саум).     


Как се извършва поклонението хадж? Какви обреди и ритуали се изпълняват?

Когато навлезе в свещената територия, а това се случва още в самолета за Джедда, недалече от Мекка, поклонникът извършва ритуално измиване и влиза в състояние на свещенодействие – т. нар. ихрам. Предварително е подстригал косата си, оформил е мустаците, обръснал се е, включително интимните места и подмишниците, изрязал е ноктите и е извършил ритуално изкъпване.

Влизайки в състояние на свещенодействие, мъжете обличат специални одежди – две бели хавлиени кърпи без шевове, едната е долнище, а другата – горнище. Отдолу са напълно голи. Джапанките им също не трябва да бъдат шити. За жените се изисква само прилично облекло. Те задължително трябва да имат мъж-придружител.

Тази година още преди влизането в Мекка се раздават електронни гривни, чрез които се контролира придвижването и спазването на карантинните мерки. Одеждите на хаджиите също са специални – със сребърни наночастици за предпазване от вируси и влага. Множество скенери следят за наличие на хора с висока температура.

Поклонниците трябва да се въздържат от сексуални контакти и от всичко, което може да ги вкара в грях, да избягват грубости и обиди, встъпване в брак по време на хадж и участие в брачни церемонии. Забранено е да се покрива главата, да се използват благовония, да се премахва окосмяване, да се режат ноктите и да се подстригва косата. Забранява се ловуването, чупенето на клонки от дърветата, късането на трева от Свещената територия.

От Джедда поклонниците се придвижват до свещения древен град Мекка, в който се намира Свещеният храм ал-Кааба (в превод Кубът, въпреки че сградата не е с идеална кубична форма). Той е древноарабско езическо светилище, което според исляма е построено от Ибрахим (Авраам) и неговия син Исмаил. По-късно е обявено за най-святото за исляма място.

Първото, което трябва да се направи в Мекка, е да се извърши седем пъти обход (тауаф) на храма. Мъжете извървяват първите три обиколки с бърза походка, а останалите четири – нормално. Горнището на одеждата им се замята така, че дясното им рамо е открито. Всеки обход започва от онзи ъгъл на ал-Кааба, в който е вграден Черният камък – метеоритен отломък, който според легендата е бил бял, но е почернял от греховете на хората. Предписано е той да се докосва и целува, но най-често при стълпотворението от хора това е невъзможно и е достатъчно само да се помаха с ръка към него. При обхода се отправят молитви, споменава се Аллах, четат си текстове от Корана.

След приключването на този ритуал поклонникът се отправя към т.нар. Място на Ибрахим, където се отслужва молитва и се четат определени сури от Корана. После се отива при кладенеца Замзам и се пие колкото може вода от него, като се отправят молитви към Аллах.

В Свещената джамия се намират две възвишения – ас-Сафа и ал-Маруа, с които е свързан следващият ритуал. Разстоянието между тях е извървявала бързешком в търсене на вода Хаджар, майката на невръстния тогава Исмаил. И когато изпаднала в отчаяние, ангел небесен ѝ се явил, тропнал с крак и ето от земята бликнал изворът Замзам. Хаджиите извървяват разстоянието между двата хълма седем пъти, като на определени отсечки мъжете го правят с бърза походка.

Така се приключва с частичното поклонение (умра) и поклонникът се освобождава от своя обет за свещенодействие и свързаните с него забрани.

На осмия ден от месец зу-л-хиджжа по лунния календар започва същинският хадж. Извършват се споменатите вече ритуали за встъпване в състояние на свещенодействие и се налагат съответните забрани. После се отива в долината Мина, на около седем километра от Мекка, където се отслужват молитви и обикновено се нощува.

След изгрева на деветия ден от Свещения месец се тръгва към хълма Арафа, където също се отслужват молитви в смирение, богобоязън и благоговение пред Аллах. Препоръчват се и пости.

Пророкът Мухаммед е казал, че греховете на искрения богомолец се отмиват в този ден и за предходната, и за следващата година. На Арафа се остава до залеза на слънцето. Това е централният обред на хаджа.

С падането на нощта се тръгва към долината Муздалифа, където се прекарва нощта и се събират седем камъчета с големината на грахово зърно. Тази година камъчетата са специално дезинфекцирани и се раздават от домакините, за да се избегне разпространението на зараза. Преди изгрева на слънцето се потегля към долината Мина.

На сутринта през десетия ден от месеца се отива, за да се хвърлят камъчетата на специално място - символично замеряне на Сатаната.    

Поклонниците, които разполагат със средства, колят жертвено животно за курбан, а които не могат – постят три дни по време на хадж и седем след завръщането си у дома – общо десет дена.

Хаджията подстригва или обръсва главата си, с което частично се освобождава от ограниченията на обета за свещенодействие. Той вече може да носи шити дрехи, да използва благовония и да прави всичко с изключение на сексуалната близост. После се извършват допълнително някои от споменатите вече ритуали.

След приключването на хаджа повечето поклонници се отправят към ал-Медина – другия свещен град, където Пророкът Мухаммед се е установил да живее след преселението си (хиджра) от Мекка през 622 г. Това е годината, която бележи началото на мюсюлманското летоброене.

30 юли 2020 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени