Арабската култура


Приложението за аудиочат Clubhouse се разраства в Арабския свят

Приложението за аудиочат Clubhouse се разраства в Арабския свят

Приложението за аудиочат Clubhouse  предоставя рядка платформа за открит дебат по теми табу - от така наречените убийства на честта в Египет до сексуалната идентичност в Ирак. Някои власти обаче ограничават използването му, а други наблюдават предпазливо.

Приложението, пуснато от базирана в Сан Франциско компания миналата година, позволява на хората да обсъждат различни теми в чат стаите. Популярността му нараства след изявите на милиардерите Илон Мъск и Марк Зукърбърг и използването му сега е все по-често в Близкия изток.

"Знаех, че имам определени наклонности, но тук мога да го изразя повече, защото хората уважават разликата," каза иракчанка, която се определи като пансексуална, по време на неотдавнашен дебат в една от "стаите" на приложението, където всеки може да говори на избрания тема. "Надяваме се, че и в нашите страни може да бъде същото," каза тя и обясни, че се чувствала способна да изследва нетрадиционната си сексуалност едва когато е напуснала Близкия изток.

Но докато арабските фенове възприемат Clubhouse като средство за разглеждане на въпроси, които рядко се обсъждат публично, някои се опасяват от сериозен натиск от страна на авторитарните правителства в региона. Йордания и Оман блокираха достъпа до базираното в Сан Франциско приложение миналия месец.

Clubhouse не отговори на искане за коментар, но бързо развиващото се приложение вече предизвика гнева на правителства в Азия. През февруари Китай блокира достъпа до него, след като хиляди потребители в континенталната част на страната се присъединиха към иначе често цензурирани дискусии по чувствителни въпроси като лагерите в Синцзян, независимостта на Тайван и Закона за националната сигурност на Хонконг. През същия месец Тайланд предупреди потребителите на Clubhouse да не нарушават закона, след като приложението се очерта като платформа за обсъждане на монархията. Индонезия предупреди, че Clubhouse може да бъде забранен, ако не спази местните разпоредби.

Марк Оуен Джоунс, асистент по цифрови хуманитарни науки и общества в катарския университет "Хамад бин Халифа", заяви, че приложението скоро може да стигне до края на "медения си месец" в арабските държави, където броят на потребителите непрекъснато нараства.

"Новостта поражда моменти, в които хората се чувстват свободни да казват неща, които обикновено не биха от страх от отмъщение от държавата," каза Джоунс пред фондация "Томсън Ройтерс". "Хората свалят гарда и може би забравят, че политическият контекст, в който живеят, не се е променил," каза той и добави, че няколко случая на държавна намеса могат да имат "смразяващ" ефект върху свободата на словото.

Оман блокира приложението миналия месец, като заяви, че няма правилното разрешително. Местните медии в Йордания съобщават, че страната е предприела подобни стъпки за ограничаване на достъпа. Министерството на информацията и съобщенията на Йордания не отговори веднага на искане за коментар.

"RIP, Clubhouse," написа омански потребител в "Туитър" седмици след като похвали придобилото популярност приложение като средство за насърчаване на диалога през утвърдени граници на социалната класа или пола.

Заблуди

Започналото работа в началото на 2020 г. приложение се разраства бързо в социално консервативните арабски страни и е най-изтегляното в Саудитска Арабия през февруари. Clubhouse не е публикувал регионална разбивка на своите потребители, но уебсайтът за бизнес данни "Статиста" заяви, че изтеглянията на приложението в Европа, Близкия изток и Африка изпреварват региона на Америка през същия месец.

По време на неотдавнашен дебат в една от стаите на приложението, озаглавен "Феминизъм и хомосексуалност в Ирак", иракчани обсъждаха погрешни схващания за това какво е да си гей, фалшиви асоциации с педофилия и дали мюсюлманите могат да бъдат ЛГБТ+.

Въпреки различията в мненията разговорът беше аргументиран и участниците бяха уважителни. Когато една жена каза, че никога няма да приеме хомосексуалността като нормална, открито транссексуална жена отговори: "Не е нужно да ни приемате, просто ни уважавайте."

В Египет, за който правозащитните организации твърдят, че ограничаването на свободата на словото се е задълбочило по времето на президента Абдел Фатах ас Сиси, приложението наскоро беше домакин на дебати за спорен законопроект, за който критиците се опасяват, че ще засегне правата на жените. "Живеем в 2021 г. и въпреки това жена в Египет няма да може да пътува без съгласието на съпруга си или баща си. Какъв срам!" каза жена в стая, създадена за обсъждане на проекта за закона за личния статус. Миналия месец Сиси призова депутатите да гарантират, че законът е по-балансиран и защитава правата на жените.

Малко теми са табу

Популярността на приложението може да е разтревожила правителствата, разтърсени от протестите през 2011 г., известни като Арабската пролет, които бяха улеснени от използването на "Фейсбук" и "Туитър", каза Фади Рамзи, инструктор в социалните медии в Американския университет в Кайро. Потребителите в Обединените арабски емирства съобщават за проблеми със свързаността през последните седмици, като мнозина казват, че могат да имат достъп до тях само чрез виртуални частни мрежи или VPN.

Мохамад Наджем, директор на базираната в Бейрут неправителствена организация за цифрови права SMEX, заяви, че неговата организация подозира, че приложението е блокирано в ОАЕ или че връзката е била възпрепятствана по друг начин. Регулаторният орган на ОАЕ за далекосъобщенията не отговори незабавно на искане за коментар.

Но докато някои от потребителите на приложението се чудят колко дълго ще продължи форумът в техните страни, дебатите в Clubhouse на арабски засега процъфтяват и малко теми са табу.

В неотдавнашна стая, създадена в Египет след смъртта на жена, за която се твърди, че е била убита, тъй като в нейната къща е бил забелязан мъж, египетски жени осъждат убийствата "на честта", които обикновено се извършват от роднини на жертвите. "Какво общо има това с честта?" - каза една жена. "Наистина ли е морално да хвърлиш жена от балкона на дома си и да я убиеш, защото мъж е бил при нея?"

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени