Арабската политика и икономика


Саудитски проект за футуристичен град

Саудитски проект за футуристичен град

Уникален във всяко отношение - такъв трябва да е Неом, футуристичният град, който Саудитска Арабия ще строи в пустинята. Той ще е 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ще включва и ски курорт, и ще е най-екологичният в света.

Проектът на Саудитска Арабия за изграждане на супермодерен град насред пустинята звучи като Science Fiction: представете си го като просека в пясъците, дълга 170 километра и широка 200 метра. Неом, както ще се казва футуристичният град, ще има стени с височина 500 метра и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк, пишат от "Дойче веле".

Отвън ще бъде изцяло в огледала, които ще отразяват слънчевите лъчи, а вътре ще предлага прохладни градини и място за девет милиона жители. Те ще се придвижват с подземна високоскоростна железница, но концепцията е за децентрализиран транспорт, т.е. нито една отсечка няма да отнема повече от 20 минути. Необходимата на Неом енергия ще се добива 100 процента от възобновяеми източници.

На бъдещия град се възлагат много очаквания

Плановете за построяването на град в пустинята са факт още от 2017 г., а миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман представи детайли за дизайна на Неом, наречен "The Line". Сега проектът добива още по-ясни контури. С наближаването на 2024 г., когато започва набирането на средствата за него, стартира и мащабна рекламна кампания за проекта. 

В първата фаза от строителството ще бъдат вложени 319 милиарда долара, половината от които трябва да бъдат набрани от външни инвеститори. Неом е част от по-голям проект, наречен "Визия 2030", който трябва да осигури независимост на икономиката на Саудитска Арабия от петрола и възможности на саудитската борса да намери място сред трите най-големи в света.

През 2026 г. Неом трябва да има 450 хиляди жители, през 2030 г. в него вече ще живеят между 1,5 и два милиона души, а през 2045 г. - девет милиона. Той ще има собствен ски център, наречен Trojena, с който Саудитска Арабия смята да кандидатства за домакинство на Азиатските зимни олимпийски игри. 

Бъдещият град на суперлативите ще бъде и един от най-екологичните в света: компактният му дизайн ще позволява да се намали производството на отпадъци, а местоположението му е "перфектно за добиването на ток от вятър и слънчева енергия", уверява принц Бин Салман.

Визия или мегаломания?

Дали това, което днес звучи като утопия, въобще може да бъде реализирано някога, засега не е ясно. В "Зюддойче цайтунг" архитектурният критик Герхард Матцих казва за проекта иронично: "Сякаш Господ си е забравил линеала в пустинята". А потребители в Туитър правят паралели с мега-проекта на нацистите за почивния комплекс "Прора" на остров Рюген.

През 2020-а година стана ясно, че заради бъдещия град е трябвало да бъдат изселени десетки хиляди жители на различни селища. По този повод саудитската активистка Аля Алхуаити заяви пред "Шпигел" следното: "Неом възниква върху нашите кръв и кости". Според правозащитничката принц Мохамад бин Салман иска да се покаже като реформатор, но отново демонстрира най-бруталната си страна. Има опасения, че проектът ще се изроди в един вид дистопия: в града с формата на цигара и 500 метра високи стени ще бъдат затворени бедните, наблъскани в тесни и мрачни апартаменти. А богатите ще си осигурят приятни местенца извън Неом и ако има стане много горещо, винаги ще могат да потърсят спасение от жегите в най-близката планина.


Мохамед бин Салман, принц и председател на борда на директорите на NEOM, обяви проекта THE LINE: революционен град, в който хората и природата могат да съжителстват в хармония.

THE LINE ще е дълъг 170 км, като от край до край придвижването ще става за 20 минути, но улици и автомобили в града няма да има. Или поне не на повърхността му.

Проектът е крайъгълен камък за Saudi Vision 2030 и икономически двигател за кралството, като плановете са той да създаде 380 000 работни места и да допринася с $48 млрд. към БВП до 2030 г.

Принцът заявява: „До 2050 г. времето за дневното пътуване ще се удвои. До 2050 г. около 1 млрд. човека ще трябва да сменят местожителството си заради нарастващите нива на емисиите СО2 и морското равнище. 90% от хората дишат мръсен въздух. Защо трябва да жертваме природата в името на развитието? Защо трябва всяка година 7 млн. човека да умират заради мръсен въздух? Днес ви представям THE LINE. Град за милион човек с дължина 170 км, който ще запази 95% от природата, в него няма да се движат автомобили, няма да има улици и емисиите СО2 ще са нулеви.”

THE LINE ще е първият град през последните 150 години, който ще е проектиран около хората, а не около пътищата.

Пътищата и улиците ще се заменени от площади и пешеходни алеи, заобиколени от паркове и зелени площи. Всеки в града ще е на 5-минутно пешеходно разстояние от автоматизиран масов транспорт или автономни автомобили.

Интересното е, че транспортът ще е вкаран под земята. Първото ниво под земята ще е обслужващо, докато на второто ниво под земята ще се извършва транспортът. От снимката се вижда, че са предвидени тунели за супер бърз транспорт, вероятно нещо подобно на Hyperloop на Илон Мъск. Към момента подробности липсват. Знае се, че цялата енергия за града ще се добива от възобновяеми източници на енергия.

Конструкцията на града ще започне още това тримесечие. Предварителните разчети показват, че за изграждането на града ще са необходими от $100 до $200 млрд. По-голямата част от средствата ще дойдат от фонда за развитие на Саудитска Арабия, другите ще са от частни инвеститори.

17 август 2022 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени