Арабите у нас


Сирийче  дари спестяванията си на хора в нужда

Сирийче дари спестяванията си на хора в нужда

Малкият Фирас - дете на скромни сирийски бежанци у нас - без колебание предостави всичките си скромни спестявания от около 70 лв., за да помогне за ремонта на полусрутена къща, в която живее бедно многодетно семейство от село Гълъбово в Родопите.

Мустафа Шайков е с тумор и сам отглежда децата си със 120 лева пенсия. Няма вода, осем години не са имали ток, едва сега са им пуснали, след като хора от селото решили да организират кампания, за да му помогнат. В нея се включва и малкият Фирас Ибрахим, чието семейство живее в България от 7 години. 

На въпрос какво държи в ръцете си, момченцето казва: "Каса за пари".

Запитано как ги е събрало, то отговаря: "От училището - останат ми пари, аз ги турам всеки ден в касата, защото като има нещо бедно, да давам на бедните, те имат нужда".

Фирас обещава, че след шест месеца отново ще събере пари и ще ги дари, дори сега бил готов да даде последните 50 стотинки в джоба си, но му ги оставили.

"Да учат от мен" - призовава детенцето и други хора да помогнат.

Бащата Мухаммед споделя, че го е възпитал да помага на нуждаещите се с каквото и с колкото може. Така ги учи ислямът и така пише в Корана. "Ние бедни, но пак има, колкото може" - казва мъжът, който шие щори и работно облекло.

Семейството има три деца, Фирас е най-голям, а другите са родени в България, където се чувстват добре и смятат да останат.

Къщата на Мустафа Шайков се нуждае от спешен ремонт на покрива, защото тече. Кметът на общината също е помогнал с лични средства и в неделя майстори ще го ремонтират.

Чрез кампанията са събрани 3190 лв. Анонимен дарител от Благоевград се е включил с 1000 лв. Други са обещали да дарят и дограма, защото някои от прозорците са с найлон. Семейството има нужда и от телевизор.

21.11.2019 г.

/dir.bg/

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени