Срещи с Цветан Теофанов


Цветан Теофанов връчи награди

Цветан Теофанов връчи награди

На 18 декември 2019 г. в Аулата на Софийския университет бе чествана 45-та годишнина от създаването на специалност "Арабистика" и тържествено бе отбелязан Международният ден на арабския език. Приветствия поднесоха ректорът на Алма Матер проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова и доайенът на Съвета на арабските посланици у нас Н.Пр. д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина. 

Проф. Цветан Теофанов се обърна към аудиторията с кратко слово, за да обяви наградите, с които Управителният съвет на неговата фондация удостоява студенти-арабисти:   

"С радост се присъединявам към поздравленията по случай двойния ни празник – честването на 45-та годишнина от създаването на специалност "Арабистика" и отбелязването на Международния ден на арабския език. За мен като човек, който 41 години преподава в специалността и 47 години изучава арабския език и все не го научава, днешното тържество ме зарежда с енергия и удовлетворение.

Поводът да се изправя пред вас е инициативата на арабистична фондация, която носи моето име. Ние сме си поставили за цел да допринасяме за активизиране на българо-арабските академични връзки и за популяризиране на арабския език и арабската култура. Стараем се също да поощряваме и подпомагаме младите ни арабисти. За тази цел Управителният съвет на Фондацията реши да отпусне Годишна студентска награда за постижения в изучаването на арабския език и арабистичните дисциплини, както и едногодишна стипендия. Те ще се връчват всяка година при честването на Международния ден на арабския език."


Тази година Управителният съвет на Фондация „Проф. Цветан Теофанов“ реши да удостои с Годишната студентска награда нашата четвъртокурсничка Амира Ел Хусейн. Освен че е отлична студентка, Амира работи във фирма като медиен анализатор на арабски средства за масово осведомяване. Понастоящем съчетава обучението си със стаж към Върховния комисариат за бежанците на ООН за България. През миналага година Амира взе участие като дебатьор от отбора на Катедрата по арабистика и семитология във форум по междууниверситетски дебати на арабски език в Катар, с активен принос за отличното представяне на отбора. Тя участва и в сесия за треньори по дебатиране на Елитната академия на Центъра по дебати в Катар, където представи България и Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Управителният съвет на Фондация „Проф. Цветан Теофанов“ реши да отпусне стипендия за настоящата учебна година на Нора Шехаби, която е студентка в Магистърската програма „Близкоизточни изследвания: Общество и култура на арабския свят“. Освен че е отлична и будна студентка, която не се притеснява да задава въпроси, Нора се изявява като висококвалифицирана преводачка от и на арабски и е натрупала професионален опит като служителка в Иракското и Кувейтското посолство в София.


Честито на наградените ни колеги с пожелания за още много успехи и признания в бъдещата им дейност!"

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени