Арабската политика и икономика


Истинската война в Газа не е започнала още

Истинската война в Газа не е започнала още

Мохамед Халаф

Тя предстои и може да се превърна в регионална

Новинарският сайт Axios съобщи в сряда, че президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, е изразил загрижеността си за възможна израелска военна операция в южната част на Ивицата Газа след края на примирието.

Медията цитира американски служител, според който Байдън е изразил пред Нетаняху още в неделя, че не приема начинът, по който Израел действа в северната част на Газа. Това не може да се повтори на юг заради натрупването на близо два милиона палестинци там. Според американския президент това би довело до много по-голям брой убити и ранени цивилни палестинци.

Цитирайки американски и израелски служител Axios пише още, че Нетаняху е информирал Байдън за очакването провеждане на военна операция в южната част на Газа която започна рано тази сутрин. Според него тази неземна операция е необходимо за да бъдат постигнати трите цели на Израел :1- ликвидирането на Хамас като въоръжена група. 2- Хамас да не можа повече да управлява ивицата. 3- Газа да не представлява от сега по-нататък заплаха за сигурността на Израел . Нетаняху е информирал американския президент, че Израел няма да спра военната операция докато не се уверят, че Хамас вече не е заплаха и да освободят всичките заложници.

Според медията Байдън е настоявал пред Нетаняху, да има повече дискусии със САЩ за плановете на израелската армия в южната част на Газа преди евентуалната операция. Израелските медии коментират, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият израелски колега Йоав Галант са провели два подобни разговора през последните няколко дни.

По-сигурният вариант, който се очертава в развитието на тази нова фаза в конфликта, е следното:

1 примирието не беше нещо повече от усилията на израелският военен кабинет да освободи с посредничеството , предшествано на Катар и Египет колкото възможно от цивилните заложници , предимно жени и деца. Всички регионални и световни фактори много добре знаеха ,че примирието не отменя обещанието на Нетаняху и израелските генерали за възобновяване на войната.
2 В момента въпреки възобновяването на войната , посредниците продължават да полагат усилия за нови примирия, които ще бъдат последвани от подновяване на военните операции.
3 Във всички случаи темпото, силата на огъня, степента на разрушение и загубите за двете страни ще бъдат все по-големи в следващите рундове.

Западни и израелски анализатори и експерти по сигурността, работили години наред в посредничеството между Хамас и Израел, коментират: "Истинската война, въпреки всички загуби в първия рунд, все още не е започнала."
"Решителните и болезнени военни операции ще има на следващ етап или етапи", добавят експертите.

Източниците потвърждават: "Изправени сме пред военни операции, които може да продължат между 7 и 8 седмици и можа повече след евентуално ново примирие."

Светът сега е изправен пред следните въпроси: Какво че определя продължаването на примирията или продължаването на военните действия? Какви са правилата на политическата игра на Хамас в тази ситуация?

Бийте се до последния боец и гражданинна Газа или преговаряйте за Условия за предаване, както се случи в Ливанската война през 1982 г.Израел тогава успя да окупира столицата Бейрут, и да победи Организацията за освобождение на Палестина и да експулсира нейното ръководство и бойци, водени от Ясер Арафат с кораби в Тунис.

Източници, комуникиращи с Израел

Информацията, получена от западни източници, комуникиращи с Израел, потвърждава следното:

1 Нетаняху не може да спре войната сега, защото това означава ускоряване на неговия политически край.

2 Нетаняху не може сега да спре да преговаря за освобождаването на заложниците. Само при условия Хамас да не нарушава примирието. Военният лидер на Хамас осигури на Нетаняху повода да прекъсна преговорите за ново примирие, когато заповядва вчерашния атентат в Източен Йерусалим. Жертвите на този терористичен акт бяха трима убити и четирима ранени.

3 Поради изнудването му от страна на религиозната десница, Нетаняху не може, да прекрати "операциите по прехвърляне" на палестинския народ от север на юг и да предотврати завръщането, дори и при примирие, от юг на север.

4 Нетаняху не може да се отърве от настояването на Байдън и европейските лидери, които го притискат да ускори края на военните операции. Това става поради промяната в нагласите на общественото мнение в техните страни, от подкрепа за Израел към враждебност и надигащи се гласове в Европа, които обвиняват тези лидери в тайно споразумение с пристъпната агресия.

5 Нетаняху не гарантира, че страната ще продължи да се придържа към правилата за ангажиране, нито гарантира, че фронтът на Южен Ливан няма да се плъзне към разширяване на обхвата на войната, което е гарантирано от разбирателството между Иран и Вашингтон досега.

Тези противоречащи си елементи не могат да бъдат събрани заедно и болезненият избор трябва да падне само върху един от елементите, плащайки сметката си докрай и жертвайки другите възможности.

Едно нещо обединява всички тези трудни избори за Нетаняху, армията, ШинБет, израелската радикална библейска (религиозна) десница и лудостта и манията на заселниците, което е продължаването на войните до и последния палестинец, или по-правилно, продължаването на убийствата до край!.

Как ще протекат предстоящите операции?

Първият кръг от битките, от 7 октомври до 25 ноември, завърши с четири текущи резултата:

1 Бригадите Из ал-Дин ал-Касам разклатиха теорията за "израелския военен лъв " на 7 октомври,и само в един ден. Посланието бе много болезнено и катастрофално за имиджа на Израел,не само пред арабските партньори и пред света, но и пред самите граждани на страната.

2 Израелската армия извърши най-мащабните разрушения в съвременната епоха можа би са равни на руските в Сирия и Украйна. Свидетели сме на най-много разрушени сгради и най-големият брой ранени и разселени хора в историята за всеки един километър.

3 Въпреки горното, способността на военната машина на  и Ислямския джихад не е нарушена сериозно .

4 Израел беше принуден да преговаря с Ал-Касам и организатора на атаката от 7 октомври , търсеният жив или мъртъв военният лидер на Хамас Яхия Синуар, с посредничеството на разузнавателните служби на Америка, Египет и Катар.

Израелска болка от "липса на победа"

Горчивината от липсата на победа наранява израелската страна. Докато болката от разрушението, разселването и цената, която жителите на Газа платиха и че продължават да я плащат за операцията "Наводнение в Ал-Акса"наранява Хамас.

Няма ясен "победител" в този рунд от битката, но има непримирима група , която отказва да бъде победена, срещу държава, армия и народ , които са чувстват сериозно наранена от 7 октомври.

Оттук може да се направи извода, че всяка страна сега печели от примирието, както следва:

1 Израел ще препозиционираи прегрупира силите си в северната и южната част на Газа. Ще засили въздушните си атаки като предпоставка за втората фаза от наземната операция.

2 Началникът на генералния щаб трябва да предостави оценка за ситуацията и да даде отговор на въпроса: Защо не успяхме да победим Хамас в първия рунд на войната?

3 Той трябва да препоръча различни нови методи и тактики различни от тези, които бяха прилагани до сега.

4 След като Израел завърши етапите на проникване, концентрация и започна етапа на разчистване на цялата територия от руините. Едва след това ще започне разкрването и наводнияването на тунелите, в които се крият лидерите и бойците на Хамас.

Предстои битката "Чупене на кости"

Най-големият въпрос, който прилича на дърпане на въже между премиера и израелското военно командване е: Дали крайната цел на този етап е просто да се разбие военната машина на Хамас? Или принудителното разселване на палестинците от юг, с цел повторно окупиране на 360 км (общата площ на ивицата Газа)?

Военно потвърденото е следното:

1 Ще се проведат ожесточени битки, които могат да достигнат до отделни кървави сблъсъци в зона, която не надвишава 15 до 20 квадратни километра от района на град Газа. Те могат да бъдат записани като най-големите кланета в историята на съвременната война.

2 Тази военна лудост на Израел и Хамас ще доведе до повишен натиск от страна на световното обществено мнение, срещу продължаването на войната. Според проучвания от 10-ти октомври 2023г. Ако в началото гражданите и правителствата на ЕС подкрепяха "правото на Израел да се защитава", 6 седмици по късно 92% от тях вече отхвърлят действията на Израел.

Показателни са позициите на премиерите на Испания и Белгия, които оттеглиха подкрепата си за операциите на Израел и обявиха необходимостта от създаването на палестинска държава.

Що се отнася до Хамас и неговото политическо ръководство в Катар, то зависи от стратегията на Иран за хегемонията в региона.

В същото време военните лидери на Ал Касам, преоценяват своите бойни тактики, препозиционират полевите си команди и укрепват мрежите за подготовка, доставки, медицина и горива. Правят го, защото осъзнават, че започва нов етап на войната, по време на който Израел ще се стреми да унищожи военните отряди до корен.

Увеличени операции за убийства в Ливан

Тези израелски военни операции няма да бъдат ограничени до фронта в Газа, но:

1 Военните операции ще ескалират срещу градовете на Западния бряг и палестинските лагери там, независимо дали чрез сблъсъци, арести или убийства.

2 Окупационната армия ще продължи да подкрепя престъпните операции на заселниците срещу фермери и жители на Западния бряг с цел да ги ликвидира, депортира или да им попречи да практикуват работата си в селското стопанство или търговията.

3 Израелските отряди за атентати ще увеличат атентатите, насочени към най-важните членове на партията Хизбулана южната граница на Ливан, особено елитната бригада Radwan.Те ще засилят разузнавателната дейност и ще наемат агенти, за да увеличат скоростта на ликвидационните операции.

Болезнените избори пред Хамас

Военния отряд Ал Касам все още мисли за бъдещето си като частна организация и открива, че пред него има три възможности:

1 Най-добрата е, Израел да приеме дейността и да продължи да съществува в Газа. Тази възможност обаче е неприемлива от Израел, която търси пълна победа.

2 Лоша възможност е продължаването на уличните битки и превръщането на Газа в постоянна арена за военни операции. Тази възможност ще има много висока цена за Израел и Хамас.

3 Най-лошият вариант за Хамас е ликвидирането на Ал Касам. Организацията ще бъде принудена да постигне споразумение за размяна на заложници и депортиране на неговите лидери в Аман или Бейрут. Това ще стане по формула, подобна на тази в Ливан 1982 г., когато Израел принуди ООП заедно с лидера и Ясер Арафат да напусне Бейрут и да отидат в Тунис. В крайна сметка триъгълникът Хамас-Нетаняху-Палестински власти, ще доведе само до такъв резултат.

Трябва да се подготвим, защото сме свидетели на задкулисни преговори между всички заинтересовани страни в този конфликт - САЩ, Катар и Египет. Тези три фактора са ангажирани в този процес. Не е изключено да се вземат мненията на Техеран, Анкара и Европейския съюз.

Въпреки всички жертви, финансовите разходи, кланета и разрушения, които се случиха, лудостта на крайно религиозните кръгове от двете страни все още не преминала. Всички виждаме, че това са войни на тези с религиозен ум.

Истинската война не е започнала, тя предстои, в това няма съмнение.

2 декември 2023 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени