Арабската политика и икономика


Война за мир или подялба на Сирия

Война за мир или подялба на Сирия


20 октомври 2019 г. 

Даниела Димитрова

Турция  разширява операцията "Източник на мир" в Северна Сирия, която започна на 9 октомври първоначално с въздушни удари на турските ВВС, а след това продължи с артилерийски обстрел и сухопътна операция срещу позициите на кюрдските милиции (Отряди за народна самоотбрана). На 12 октомври тв канал АБС съобщи, турските военни  навлизат все по-дълбоко и нанасят повече удари срещу подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които бяха важни съюзници на Запада в борбата срещу т.нар. „Ислямска държава“. Турция участва в операцията с изтребители, бойни и разузнавателни самолети срещу много по-слабо въоръжения противник. На 11 октомври бомба избухна и на 230 метра от американските специални части край сирийско-турската граница. Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, макар и до известна степен продиктувано от вътрешнополитически причини, даде повод за редица спекулации. Според немалко коментари новината на изтеглянето на американските части от северната част на Сирия е равносилно на „зелена светлина“ за турската военна офанзива, независимо от последвалото предупреждение на Тръмп за санкции срещу Анкара. Международната общност, ЕС, Арабската лига категорично осъждат действията на Анкара. Мнозина анализатори са наясно с възможните тежки последствия от разширяващата и масивна турска военна кампания. "Решението на Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия оставя кюрдите във властта на настъпващата Турция. Това е неочакван успех за онези 12 хиляди бойци на „Ислямска държава“, които в момента са затворени в сирийски Кюрдистан", коментира пред швейцарския в.“Льо Темпс“ Доминик Мойси, геополитолог и специален съветник на Института „Монтен“.  

"Източник на мир" е третата военна трансгранична

операция на Турция по протежение на границата със Сирия, насочена срещу Кюрдската работническа партия и Ислямска държава (по-рано Турция проведе две военни операции в Сирия: „Ефратски щит“ и „Маслинова клонка“). Турското правителство твърди, че  воюва срещу „терористи“ в пограничната зона. Президентът Ердоган написа в туитър, че целта на последната операция е да се унищожи "коридора", който се опитват да създадат по южните граници на Турция „терористични  организации“ като "Работническата партия на Кюрдистан", кюрдските Отряди за народна самоотбрана и "Ислямска държава". Анкара иска да създаде буферна зона, която да се превърне в защитен пояс откъм турската граница и където, според нея, ще могат да се върнат 4 млн. сирийски бежанци от Турция.

Първоначално турската армия нанесе въздушни удари по стратегически важния град Рас ел-Айн в северозападната част на провинция Хасек (на 620 км от Дамаск). Това е и най-големият град в Североизточна Сирия, в който живеят над 1,5 милиона души. На 12 октомври  турското Министерство на отбраната съобщи, че градът е взет под контрол от турските въоръжени сили и опозиционната "Сирийска национална армия". Атакувано бе и село ал-Маджраф в  околностите на града и позиции на кюрдските отряди в селата ал-Машраф и Харбат ал-Банат. Турски артилерийски части атакуваха кюрдските сили в сирийския град Тел Абъяд и успяха да ги изгонят. Предградията Ес-Салихия и Ал-Джарудия бяха ударени от турските ВВС. В отговор кюрдските сили изстреляха снаряди към турския граничен град Нусайбин. След въздушните удари и артилерийски обстрели турските сили преминаха границата със Сирия източно от река Ефрат. "Наши военни, както и Сирийската национална армия започнаха сухопътна операция източно от Ефрат", се казва в съобщение на турското военно министерство. Сред атакуваните от турските части цели са и други населени места като Дарбасия, Маликия, многоетническия град Камишли в провинция Хасака, град Айн Иса, разположен на около 50 км северно от Ракка, фактическата столица на „Ислямска държава“.  Според телевизионния канал „Ихбария“ още след началото на операцията на турските войски се наблюдава поток на бежанци от Рас ел-Aйн и  Тел Абъяд. Кюрдските бойци, членове на Коалицията „Сирийски демократични сили“, обявиха обща мобилизация в граничните райони за отблъскване на турските войски. На 11 октомври Турция съобщи, че е ликвидрала  "342 терористи" от Работническата партия на Кюрдистан и е бил убит 1 турски войник. Тази новина е важна за Ердоган и безспорно повдига духа на турските нацоналисти. В същото време, на 12 октомври, кюрдската агенция "Фират" съобщи, че арабско-кюрдските Сирийски демократични сили са нападнали турската армия в Рас ел-Айн, при което са загинали 75 турски войници, били са ранени 19 и са унищожени седем танка. От атакуваните от турските сили точки се забелязва

бежанска вълна

Медиите, които имат кореспонденти в този район, предават видеокадри, кито показват масираната военна атака на Турция, при която се разрушава и гражданска инфраструктура. Турски самолети удариха електропровода, който доставя енергия за водната станция Алук и язовира Сафан. Сред жертвите на турската военна операция до 12 октомври са осем мирни жители, в това число две жени и дете. По данни на Върховния комисар на ООН по правата на човека авиоударите и сухопътната операция на турската армия и свързаните с нея въоръжени групи са засегнали ключова гражданска инфраструктура и съоръжения, по-специално помпени станции, язовири и електроцентрали - хиляди хора са лишени от достъп до чиста вода.

След първите атаки на Турция срещу Сирия, Белият дом обяви, че действията на Анкара не са съгласувани със САЩ и могат да представляват заплаха за коалиционните сили в Североизточна Сирия и мирните граждани. Но президентът Ердоган заяви пред турски медии, че Анкара има пълното право да провежда операцията на територията на Сирия в съответствие с подписано споразумение между двете страни през 1998 г. "Според този договор, ако властите в Сирия не предприемат мерки срещу Работническата партия на Кюрдистан, нашите военни имат право да преследват терористите", отбеляза той. И допълни, че ще защити териториалната цялост на Сирия. Външният министър Чавушоглу подчерта, че турската армия е била принудена да започне операция „Източник на мир“ поради доставката на американско оръжие на сирийските кюрдски сили за самоотбрана. "САЩ първо казаха: изчакайте, ние ще изтеглим нашите военни. Изчакахме, те не се оттеглиха. Тогава се договорихме за съвместно патрулиране, което беше с козметиечн ефект. В същото време те продължиха да доставят оръжие на кюрдските милиции. Ние дълго време търпяхме това и накрая търпението ни свърши" - каза дипломат №1. Той  допълни, че САЩ не могат да забранят на турската авиация да участва в операцията, защото се „борят с тероризма“. Външният министър подчерта, че Турция е уведомила всички за началото на операцията не защото има нужда от разрешение, а заради членството в коалициите и за предотвратяване на произшествия и сблъсъци, съобщава руската агенция ТАСС. "САЩ нямат право да командват в сирийското въздушно пространство и да решават кой да лети и кой не", твърди Чавушоглу.

САЩ разработиха санкции срещу Турция

На фона на тази ситуация американските сенатори Крис ван Холен (демократ от Мериленд) и Линдзи Греъм (републиканец от Южна Каролина) предложиха налагане на санкции върху активите на турския президент в САЩ. Законодателите смятат за необходимо да добавят към списъка със санкции активите на вицепрезидента на страната, министитет на отбраната, външните работи, финансите, търговията и енергетиката и природните ресурси. Освен това се предлагат визови ограничения за представители на турското ръководство, както и прилагане на рестрикции срещу Турция за закупуване на Анкара на руски зенитно-ракетни системи S-400.
Налагането на санкции ще засегне и "всяко чуждестранно лице, което продава или предоставя финансова материална или технологична помощ" на турската армия, включително продажбата на американска военна техника и боеприпаси в Турция. Документът също така очертава ограничителни мерки срещу турския енергиен сектор, те включват ограничения за чуждестранни физически и юридически лица, които „предоставят стоки, услуги, технологии, информация или подпомагат вътрешното (турско) производство на петролни продукти и природен газ за използването им от въоръжените сили държави. " Сенаторите планират да представят инициативата си пред Конгреса в средата на октомври, след парламентарните ваканции. "Ще поискаме незабавно гласуване, за да изясним на Турция, че трябва да спре ... военните си операции, да изтегли войниците си от атакуваната зона и да спре смъртта на (хората)", написа Ван Холен.

Броени дни след началото на операцията Доналд Тръмп даде на финансово министерство на САЩ нови и значителни пълномощия за въвеждане на санкции срещу турското правителство заради нахлуването в Северна Сирия. Тръмп заяви, че последствията за Турция във връзка с военната операция и унищожаването на кюрдите в Северна Сирия могат да бъдат по-тежки от санкциите. "Ще унищожа турската икономика, ако това се случи. Веднъж вече го направих. Надявам се той (Ердоган) да извърши операцията възможно най-хуманно", заяви американският лидер, цитиран от ABC. „Крайно важно е Турция да не позволи напускането на нито един терорист от Ислямска държава" - коментира и финансовият министър Стивън Мнучин.  Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обаче заяви, че Анкара няма да промени политиката си. А според Ердоган изявлението на  Тръмп цели „да предотврати напрежението в определени кръгове“. ...“Фактът, че войските се изтеглят оттам (от сирийските територии, където Турция провежда операцията), показва истинските намерения на (САЩ).

Казаха ни, че няма да се противопоставят на Турция

подчерта президентът Ердоган. „Американските войски не трябва да остават в Сирия, за да гарантират сигурността на турско-сирийската граница, те трябва да напуснат“, обяви в събота преди операцията президентът на САЩ Доналд Тръмп на конференция на консервативни политици във Вашингтон. "Сега я  има тази зона на 30 км дълбочина по протежение на турската граница. Кюрдите напускат и това е добре, нека имат свои граници. Но не мисля, че нашите войници трябва да са там още 50 години, за да охраняват границата между Турция и Сирия, след като не можем да гарантираме сигурността на собствената си граница", каза той. Според него, "всяка военна операция, когато изпращаме американски млади хора да се бият, трябва да има ясни цели, да отговаря на жизненоважни национални интереси и да разчита на реалистичен план, който предвижда завършването на конфликта“... Понякога трябва да знаете за какво се борим. Не можем да останем там завинаги. ..“ Руски медии припомнят, че в навечерието на турската военна операция имаше съобщения, че американските военни започват да напускат наблюдателни пунктове на сирийско-турската граница.

Предателство спрямо кюрдите

Според някои медии и анализатори САЩ оставят кюрдските части, които преди са били въоръжавани и подкрепени от САЩ – незащитени, и освобождават територията на Северна Сирия за военната операция на Турция срещу кюрдите, планирана от Анкара. След турското нахлуване в частично автономната част на Сирия, контролирана от кюрдите, в медиите има редица подобни тези. Представители на арабско-кюрдските части на Сирийските демократични сили заявиха, че с изтеглянетго на американските войски от Сирия Тръмп нарушава споразуменията с кюрдските съюзници. Според председателя на кюрдската общност в Германия Али Ертан Топрак, цитиран от „Дойче веле“, целта на турската военна офанзива на първо място е да се предотврати създаването на кюрдски коридор на сирийско-турската граница, от който би могъл да възникне кюрдска държава. А след като бъдат прогонени кюрдите, които Анкара смята за терористи,  тази част на Сирия да бъде анексирана от Турция. Излиза, че Тръмп се затваря очите пред тази хипотеза. В отговор на критиките американският президент заплаши Турция, че ще унищожи икономиката и, ако предприеме действия, които надхвърлят „разрешеното“. Вероятно заплахата е свързана с евентуален опит да се разшири операцията извън близо 30 км зона, договорена с Дамаск. Белият дом заяви също, че САЩ няма да изоставят сирийските кюрди. "Може да сме в процес на напускане на Сирия, но по никакъв начин не оставяме кюрдите. Те са специални хора и отлични бойци", написа Тръмп. Има голяма кюрдска диаспора в Турция и тя разбира напълно добре, че макар да имахме само 50 войници в този район на Сирия и че те ще бъдат изтеглени, всяко необосновано и ненужно използване на сила от страна на Турция ще бъде разрушително за нейната икономика и нейната много крехка валута", продължи президентът. Според Тръмп

Вашингтон ще продължи да помага на кюрдите с оръжие

и финанси. Освен това американският президент припомни, че Турция има важно място в американската външна политика. В допълнение, тойнаписа в туитър, че американските военни са поели под своя охрана няколко десетки терористи на „Ислямска държава“, включително двама от британската клетка на организацията „Бийтълс“. В сряда Cи Ен Ен, позовавайки се на източници, съобщи, че арабско-кюрдската въоръжена коалиция Сирийски демократични сили, с оглед военните операции на Турция в североизточната част на републиката, е предала двама членове на „Ислямска държава“ -  британците Александър Коти и ал-Шафи ел-Щейх, на американските военни. Коти и Елшейх бяха членове на терористичния отряд на ИДИЛ „Бийтълс“, участвал в обезглавявания. Британците са извършили репресии срещу 27 пленници, включително американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. Според високопоставен американски служител, бойците са били задържани, за да бъдат изправени пред съд в САЩ и отведени в Ирак.

Осъждане на операцията

Всички 28 държави от ЕС призоваха Турция да спре военната операция в Сирия - това подкопава борбата срещу „Ислямска държава“. ЕС се опасява от ескалация поради действията на Турция в Сирия и нова бежанска вълна.
Ситуацията в региона може да доведе до ескалация, заяви европейският комисар Гюнтер Йотингер, според когото "турските сили са преминали границата". Опасността джихадисти от ИДИЛ да се окажат на свобода в Сирия е напълно реална, предупреди и руският президент Владимир Путин. Съветът за сигурност на ООН призова Анкара да прекрати офанзивата в Сирия.
 

"Напускайки Сирия, САЩ проявяват безотговорен егоизъм"

Льо Темпс

"Решението на Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия оставя кюрдите във властта на настъпващата Турция. Това е неочакван успех за онези 12 хиляди бойци на „Ислямска държава“, които в момента са затворени в сирийски Кюрдистан", казва Доминик Мойси, геополитолог и специален съветник на Института в Монтен, в интервю за швейцарския вестник „Льо Темпс“. (...) Разбира се, има външнополитически аспект. В момента, когато Турция иска да се намеси в делата на кюрдите, Вашингтон казва в Анкара: "Правете каквото искате, аз си измивам ръцете. По отношение на кюрдите Доналд Тръмп действа като Пилат Понтийски. Но е налице и динамиката, характерна за американската вътрешна политика - става въпрос за процедурата по импийчмънт срещу президента. Тръмп иска да промени темата на разговора. Той казва на своите граждани, че на фона на предателството на демократите, разбира, че е важно да не се намесва в работите на останалия свят. Той обявява кредото си „Америка преди всичко“ и твърди, че в твърде сложни страни като Сирия нищо не може да бъде спечелено. Това е лъжа. Днес с напускането си от Сирия САЩ увеличават риска от хаос“, казва експертът.

За Турция в Сирия, както и в американския случай, има значение нейната вътрешна политика. Президентът Реджеп Тайип Ердоган иска турците да мислят за нещо различно от политическата репресия или икономическата ситуация. Той играе на струната на турския национализъм и страха от независимост на кюрдите. Има някакво съучастие между Тръмп и Ердоган ", смята Мойси.

(...) Американското решение има двойно значение. От една страна, това е предателство към кюрдите, вчера те бяха съюзници, а днес са изоставени. От друга страна, Америка също така се отказва от ролята си в Близкия изток. Бих искал да добавя, че има паралел между това решение по отношение на кюрдите и украинския случай (Доналд Тръмп поиска президентът на Украйна Владимир Зеленски да разследва случая на Джо Байдън в замяна на американска военна помощ). Посланието е ясно: „Никой вече не може да се доверява на Америка“, анализира геополитологът. И  допълва: - Кюрдите в идеалния случай биха могли да разчитат на Европа. Но те са наясно, че тя няма да направи нищо, защото има изнудване от страна на Турция по въпроса с бежанците и защото никое европейско правителство не иска да изпрати своите сухопътни войски в битка за защитата им. Сирийците не са заинтересовани да укрепват кюрдите на този етап. Руснаците имат интерес  от разделена и отслабена Сирия, за да засилят значението на присъствието си. „Отсега нататък кюрдите са изключително самотни на международната арена."

(...) Безредиците, които ще последват турската военна операция, безспорно ще бъдат добра новина за джихадистите. Те вече не са приоритет за кюрдите, които са принудени да съсредоточат своите сили и средства за защита от Турция", обяснява експертът.
"(...) Тъй като кюрдите смятат, че са били предадени и най-важното, поради факта, че вече не могат да задържат 12 хиляди джихадисти, те могат да ги освободят или да използват тази перспектива за изнудване на жителите Запад", предполага Мойси.
"(...) Изводът е ясен: американският егоизъм е безотговорен по отношение на Близкия изток, по отношение на Европа, борбата срещу тероризма, самата концепция за доверие в съюзите. Ако искахме да получим още едно доказателство за безотговорността на американската дипломация при Тръмп, току-що го получихме", обобщава Мойси.
 

-----------------

Москва може да има полза от турското настъпление

Въпреки предупреждението на Путин към Анкара „внимателно да прецени ситуацията, за да не навреди на усилията за разрешаване на сирийската криза“, в Русия турското нахлуване не се оценява еднозначно. Някои анализатори смятат, че то работи за интересите на Москва. Приоритет на Русия остава защитата на съюзника му Башар Асад в Дамаск и разширяването на контролираната от него територия. Последното развитие в северната част на страната може да отвори нови възможности. Москва никога не е прекъсвала контактите си с кюрдските групи. Тя се опитва да ги убеди да се съгласят с попечителството на Дамаск, който не признава автономната администрация в североизточната част на Сирия, която контролира териториите източно от река Ефрат, както и военното им крило – „Сирийски демократични сили“. Дамаск проведе няколко безрезултатни кръга от преговори с автономната кюрдска администрация.
 

Недоверието на кюрдите и непримиримостта на Дамаск по отношение на степента на суверенитет, предоставен на кюрдските региони, засега нарушава изпълнението на този проект, но натискът в следствие на турската офанзива ситуацията може да се промени.

Външният министър Сергей Лавров също потвърди в четвъртък, че иска да установи контакти между Дамаск и кюрдските организации", пише „Льо Монд“. Изданието цитира
Федор Лукянов, главен редактор на сп. “Русия в глобалната политика“. Той смята, че Русия би могла да се опита да се възползва от ситуацията, за да "засили дейността си" в Идлиб, главната провинция в северозападна Сирия, контролът над която все още се изпълзва на правителството на Дамаск. По този начин Москва би могла да позволи на Анкара да образува буферна зона в северната част на Сирия, но "в замяна" да възобнови играта, свързана с операции за повторно превземане на Идлиб заедно със сирийската армия", коментира „Монд“.

"Какво да се страхуваме е, че ситуацията ще излезе извън контрол и турската операция ще се превърне в пълномащабен конфликт?! По същата причина Русия не се интересува от пълното изтегляне на американците, което би създало твърде значителен вакуум", казва Лукянов."Друга опасност е, че внезапната промяна в баланса донякъде ще отслаби опитите на Русия да разреши конфликта в Сирия, по-специално в контекста на мирния процес в Астана, в който Турция и Иран участват", смята журналистът.

"В Москва изтеглянето на американските войски от северна Сирия се счита за успех в борбата срещу глобалния й противник", пише и германското издание „Франкфуртер Лудндшау“. Руските държавни медии активно цитират демократа Джейсън Кандер, който казва, че Доналд Тръмп е „външен министър на Путин“, „защото те смятат напускането на глобален съперник от гражданска война като победа за вътрешната външна политика“. „От гледна точка на политиката и пропагандата това е по-скоро успех“, споделя Александър Шумилин, ръководител на Центъра за Европа и Близкия Изток в Института за Европа на Руската академия на науките. Положително според него е, че изтеглянето на американците ще намали риска от пряк военен сблъсък между великите сили. За останалото принципът е:" Други идват и си отиват, но ние оставаме ", съобщава изданието.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени