Арабската култура


Аджман - раят на забранените удоволствия

Аджман - раят на забранените удоволствия

Когато става дума за Обединените арабски емирства, обикновено всички мислят за Дубай. Много по-малко хора са чували нещо за Абу Даби. И почти сигурно почти никой не знае нищо за Аджман.

Това всъщност е съвсем логично. Дубай е най-успешният, Абу Даби е столицата, макар и много конвенционална. А Аджман е най-малкото и незабележимо емирство. Но тази статия ще се фокусира върху него, защото той има с какво да ви изненада!

Държавното устройство на ОАЕ е много необичайно. Това е федерация от няколко абсолютни монархии. Такова устройство позволява на всяко емирство да живее по свои собствени закони. Историята е много подобна на САЩ - там също законите са много различни в различните щати.

Държавната религия оставя своя отпечатък върху законите, и то много силен. В ОАЕ почти всички граждани без изключение са мюсюлмани. И дори сред имигрантите делът на мюсюлманите е 55%. Факт е, че много ислямски страни обичат да използват ключовите тези на своята религия при законотворчеството. Това води до множество ограничения и забрани.

Например в емирството на Шарджа, където законите са най-строги, е забранено да бъдете на обществени плажове с отворен бански. Да бъдеш на други обществени места също предполага определени ограничения, особено за жените - коленете и раменете трябва да бъдат покрити, тесните дрехи, деколтето и изрезите са забранени. Също така не можете да проявявате нежни чувства един към друг, дори между съпруг и съпруга. И дори толкова просто и разбираемо нещо за европееца като алкохола също е недостъпно в Емирствата. В страната има сух режим.

И туристите, и емигрантите в ОАЕ в по-голямата си част са европейци или хора с европейско мислене. Ясно е, че ако искате да привлечете големи специалисти и богати туристи, за да развиете икономиката, трябва да им създадете комфортни и конкурентни условия. В противен случай никой няма да дойде. Затова по отношение на европейците властите си затварят очите за много забрани.

Да приемем, че сме ходили на джет ски в Шарджа. И никой не прояви претенции към момичетата за отворените бански костюми. А близо до мола в Дубай вечер не е рядкост да се срещнете с момичета в прозрачни рокли.

Някои хотели в Дубай имат алкохолни барове. Казват, че може да се купи на летището. Но официално в магазините няма алкохол никъде. По рафтовете има само безалкохолна бира. Но Аджман е единственото емирство, където продажбата на алкохол в специализирани магазини е разрешена на държавно ниво. Магазините за алкохол там са доста добри: богата гама от напитки за всеки вкус и на ниска цена.

Има още една интересна особеност в Аджман. Докато се разхождате по тротоара, може да забележите картички, които приличат на визитки, разпръснати под краката ви. Обикновено те имат изображение на много скромно момиче по бански (за местните жители това е може би най-откровената снимка) и телефонен номер. Такива услуги обикновено са наказуеми там. Но човешката природа е еднаква навсякъде. И най-старата професия очевидно се търси не по-малко от алкохола. Между другото, ако смятате, че само туристи посещават магазини за алкохол, това не е вярно. Пакистанци и бангладешци, които живеят масово в Аджман, се редят там на опашки. Срещат се и местни хора.

ОАЕ се развиват доста бързо през последните години и се адаптират към реалностите на съвременния свят. Емирите разбират, че много ограничения в наше време отдавна са загубили своята актуалност и въвеждат все повече свободи на своите територии. 

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени