Арабският свят днес


Д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина: Готови сме да подпишем мирен договор още сега, но при условие да бъде на базата на международното право и резолюции.

Д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина: Готови сме да подпишем мирен договор още сега, но при условие да бъде на базата на международното право и резолюции.

"Сделката на века" е в нарушение на международното право, включително на резолюцията, по силата на която е създадена държавата Израел. Така извънредният и пълномощен посланик на Палестина у нас д-р Ахмед ал-Мадбух коментира инициативата на Белия дом, която цели намиране на трайно решение на конфликта между Израел и Палестина.

"Сделката на века" има повече отношение към търговията, отколкото към политиката. По думите на посланик Ахмед ал-Мадбух чрез нея Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху се опитват да постигнат вътрешнополитически цели.

Д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина: В случая някой е решил да продаде нещо, което не му принадлежи, а другият се е съгласил да го купи. И продавачът, и купувачът има свои вътрешни проблеми и са решили да вдигнат вътрешния си рейтинг за сметка на палестинския народ.

Д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина: И ние не признаваме тази сделка и нямаме намерение да ѝ обръщаме внимание.

Планът на американския президент предвижда създаването на две държави, но и условие палестинците да успеят да изградят стабилна система за самоуправление. Нови граници и признаване на Ерусалим за столица на Израел са другите ключови моменти в сделката. Най-опасната точка според посланика е да се признае, че Израел е национално огнище на еврейския народ.

Д-р Ахмед ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина: Това би означавало, че съпротивата ни в продължение на близо век ще бъде сведена до графата "тероризъм", а Израел ще може да претендира за компенсации.

Палестинският посланик подчерта, че отношението към "сделката на века" в световен план е негативна или предпазлива и дори американският Конгрес и ЦРУ не са съгласни със своя президент Тръмп. Той е категоричен, че е неприемливо САЩ да бъдат единствен посредник и да заместят Квартета за Близкия изток, в който участват още Русия, ЕС и ООН.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е готов на преговори, а според Доналд Тръмп планът му е печеливш и за израелците, и за палестинците.

21 февруари 2020 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени