Арабският свят днес


Най-важното днес от Арабския свят

Най-важното днес от Арабския свят

Обстрел на американска база в Багдад

6 февруари 2020 г.

Малки ракети поразиха база с американски войници и други коалиционни сили в т. нар. "Зелена зона" в иракската столица Багдад тази нощ. Няма пострадали, само леки материални щети. Това съобщи представител на американските военни, цитиран от Асошиейтед прес.

Базата се намира близо до американското посолство в силно охраняваната зона в центъра на Багдад. Това е поредното ракетно нападение по иракски бази с американски военни в отговор на ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в началото на януари.

Протести на палестинци срещу американската „сделка на века“

11 февруари 2020 г.

B град Рамала на Западния бряг хиляди палестинци протестират срещу мирния план за Близкия изток на президента на САЩ Доналд Тръмп. Американската инициатива предвижда Израел да запази Йерусалим като "неделима столица" и дава зелена светлина на еврейската държава да анексира селища на Западния бряг, който е окупиран от 1967 г.

Демонстрантите се събраха на площад "Ал-Манара" в Рамала, централата на палестинските власти на Западния бряг. Те развяваха знамето на Палестина и носеха лозунги срещу плана. "Тръмп е част от проблема, а не решението" и "Крадецът на века" са само част от лозунгите на демонстрацията.

"Целият палестински народ и всички групи, национални и мюсюлмански, стоят зад президента Махмуд Аббас. Всички улици са пълни. Това е палестинският отговор", обяви премиерът на Палестина.

Палестинците, Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество отхвърлиха плана на Тръмп. Европейският съюз и Русия също не го одобриха.

Палестинският президент Махмуд Аббас заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че мирният план на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп отменя палестинското право на "самоопределение, свобода и независимост в наша собствена държава", пише "Таймс ъв Израел". "Легитимира това, което е незаконно: заселванията и анексирането на палестинска земя", категоричен е Аббас, и призова планът на американския лидер да не се използва по време на международни преговори.

Това е израелско-американски план с цел слагане край на въпроса за Палестина. Отхвърлен е от нас, защото в него се отбелязва, че Източен Йерусалим повече не е под суверенитета на палестинската държава...Оставя Палестина разпокъсана...и слага край на въпроса за палестинските бежанци и слага край на всички основи за мирен план, обясни той позицията си.

Според него този план няма да донесе мир или стабилност в региона и следователно няма да го приемат. Ще се противопоставим на прилагането му, закани се Аббас.

Той е убеден, че мирният план "укрепва сегрегационния режим", възнаграждава окупаторите вместо да ги подведе под отговорност за всички престъпления срещу палестинския народ и палестинската земя.

Размахвайки карта на Израел и потенциалната палестинска държава в плана на Тръмп, Аббас коментира, че оставя Палестина да изглежда "като швейцарско сирене" и това никой няма да го приеме.

Tой вярва, че все още е възможно постигане на мир, но това няма да стане с плана на американския лидер.

Но ние трябва да отхвърлим този несправедлив план, подчерта Аббас.

По думите му планът е изготвен от една държава (САЩ) в полза на друга страна (Израел) в опит да се наложат условия на палестинците, които са в нарушение на международното право и на резолюциите на ООН.

Някой е дал на Тръмп лош съвет за конфликта, смята Махмуд Аббас. Той разказа, че по време на среща с Доналд Тръмп през 2017 г. американският лидер е обещал Вашингтон да обяви подкрепа по редица ключове палестински позиции. Но "нещо се случи", което накара Тръмп да промени мнението си и "напълно подкрепи желанията на Израел".

"Не знам кой му е дал този неприемлив съвет", зачуди се Аббас и отбеляза, че е много изненадан от решението на Тръмп.

"Ние се борим срещу тероризма. Ние не сме терористи", увери Махмуд Аббас.

Според него израелското правителство и израелските селища са унищожили всяка възможност за мир.

"Те строят селища безнаказано. Те изземват земя. Те продължават войната си с нашия народ в Ивицата Газа, за съжаление са подкрепяни от администрацията на САЩ", продължи палестинският лидер.

"Повярвайте ми, ако има мир между нас и израелския народ, ще бъде най-красивата форма на мир, но дайте ни тази възможност да постигнем мир", призова той пред Съвета за сигурност на ООН.

"Надявам се, че президентът Тръмп ще бъде справедлив и честен, за да имаме възможността да постигнем мир", каза още Аббас и подчерта, че не могат да приемат САЩ като единствен медиатор.

Той обеща да не прибягват до тероризъм и насилие.

"Ние не сме срещу еврейския народ или евреите. Ние сме мюсюлмани. Мюсюлманин, който каже, че е против евреин, той извършва богохулство. Ние не сме срещу еврейския народ. Ние сме срещу тези, които ни атакуват и нашата земя", посочи Аббас.

Израелският посланик Дани Данон отговори от своя страна, че Аббас не е сериозен за преговори или за мир. Според него няма шанс за мир, докато Аббас е на власт.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е време за диалог и помирение. По думите му ООН подкрепя споразумение за две държави - Израел и Палестина.

Специалният представител на ООН за Близкия изток Николай Младенов каза пред Съвета, че трябва да се противопоставят на едностранни стъпки.

Отново сблъсъци и ранени в Бейрут

Над 200 души бяха ранени днес при сблъсъци между антиправителствени протестиращи и силите за сигурност на различни места в центъра на ливанската столица Бейрут. През това време в парламента течеше заседание по вот на доверие към новото правителство.

Преди днешните протести стотици протестиращи, които не приемат новия кабинет начело с Хасан Диаб, се бяха зарекли да попречат на депутатите да стигнат до сградата на парламента, за да участват в заседанието по искания вот на доверие. Демонстрантите призоваха ливанците да се включат в шествие към парламента и да попречат на депутатите да стигнат до сградата.

Въпреки това поне 65 от общо 128-те народни представители успяха да стигнат до работното си място, с което кворумът за днешното заседание бе осигурен. Докато отиваха към парламента, някои депутати бяха замеряни от демонстрантите с яйца и бутилки с вода.

Край сградата на законодателния орган бяха разположени стотици войници и полицаи от частите за борба с безредици, за да попречат на протестиращите да осуетят двудневното заседание, на което ще бъде обсъждана и програмата на новото правителство.

Снощи около сградата на парламента бяха издигнати високи бетонни заграждения, за да блокират подстъпите към площад "Ниджме", където се намира парламентът. Демонстрантите обаче успяха да премахнат единия от тези бетонни блокове, което наложи полицейските сили за борба с безредици да използват срещу тях сълзотворен газ и водно оръдие.

Населението на Египет достигна 100 милиона души, обяви статистическата агенция на страната

Северноафриканската страна запазва позицията си на най-многолюдната арабска държава и третата най-населена страна в Африка след Етиопия и Нигерия. За първи път Египет достигна 100 милиона души. На всеки 17,9 секунди има по едно новородено в Египет.

Преди 30 г. египтяните наброяваха 57 милиона души, но през последните десетилетия раждаемостта рязко се увеличи. Всяка година се раждат по 1,5 милиона бебета. В последно време се отбелязва спад, след като правителството на Египет започна да насърчава по-малки семейства.

В Ирак заваля сняг, събитието е необичайно за тази географска ширина

Жителите на иракската столица Багдад днес се събудиха с гледка, която не са имали от 12 години – градът на река Тигър беше побелял от сняг. Предишният път, когато е валял сняг в Ирак, е било през 2008 г. Освен Багдад под снежна покривка са Мосул в Северен Ирак и Кербала, на около сто километра югозападно от Багдад.

В планините на Северен Ирак сняг пада всяка година, а в Кюрдистан има и ски курорти. В южната част на страната обаче летните температури обичайно надхвърлят 50 градуса.  

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени