Арабският свят днес


Отново

Отново "пролет"? Този път - в Ирак

25 октомври 2019 г.

Антиправителствените протести в Ирак, при които в началото на октомври загинаха над 150 души, бяха подновени снощи, още преди обявеното за днес активизиране на многобройните привърженици на шиитския лидер Моктада Садр, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството на Адел Абдел Махди, дошъл на власт само преди година, вдигна по тревога всички сили за сигурност в страната. През изминалата нощ те разпръснаха с водни оръдия десетките демонстранти, протестирали на входа към "Зелената зона", в която се намират сгради на държавната администрация и американското посолство, съобщиха очевидци.

Моктада Садр се кани да подкрепи с целия си авторитет протестното движение срещу корупцията в държавното управление. Демонстрантите настояват за нови работни места и действащи комунални служби в страна, която е богата на петрол, но страда от хроничен недостиг на електричество и питейна вода.

Бившият командир на въоръжени милиции, станал водач на недоволстващите, призова своите привърженици да излязат на улиците и прикани бойците си да имат готовност "да защитят демонстрантите", което вдъхва опасения от ново насилие в страната.

Осем демонстранти загинаха при подновените протести в столицата на Ирак и в южната част на страната в петък, като за първи път се съобщава за използването на огнестрелно оръжие по време на тази вълна от протести, предава AFP.

Демонстрациите навлязоха във втора фаза след едноседмичните протести в началото на октомври срещу широко разпространената корупция, безработица и и за дълбока реформа на политическата система. Активисти призоваха иракчаните да се върнат на улиците в петък, когато се отбелязва година, откакто премиерът Адел Абдел Махди дойде на власт.

Митингите започнаха рано, като стотици вече се събираха на емблематичния площад Тахрир в столицата още в четвъртък вечерта. В петък протестиращите се събраха в близост до Зелената зона на Багдад, в която се намират правителствени служби и чуждестранни посолства, но силите за сигурност използваха големи количества сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

„Двама демонстранти загинаха, като предварителна информация сочи, че са били удрарени в главата или лицето от боеприпаси със сълзотворен газ“, каза Али Баяти, член на иракската Комисия за правата на човека. Той каза, че близо 100 са ранени, но няма информация за използване на огнестрелно оръжие за разпръскване на протестиращите в столицата.

В южния град Насирия обаче медицински и полицейски източници съобщиха за AFP, че петима протестиращи са застреляни, а други 18 са ранени с огнестрелно оръжие. Протестиращите там подпалиха сградата на провинциалната администрация.

Осми протестиращ е починал от изгаряния, получени, когато демонстрантите са подпалили няколко офиса на политическите партии в друг южен град.

Най-малко 27 души бяха убити при нови размирици, които обхванаха Ирак навръх първата годишнина, откакто премиерът Адил Абдул-Махди пое властта в страната, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Въпреки петролното богатство на родината си, милиони иракчани живеят в мизерия, без работа и без адекватни здравни услуги, водо- и електроснабдяване. В първите 6 дни на този месец те се вдигнаха срещу корумпирания политически елит и спряха протестите едва след като дадоха над 150 убити.

И днес протестите се ограничиха в столицата и южната част на страната. В Насирия, Амара и други градове демонстрантите щурмуваха и палеха правителствени сгради, партийни офиси и бази на проправителствени милиции. В сблъсъците загинаха най-малко 25-ма протестиращи и 2-ма служители на реда.

Ранените и пострадалите от сълзотворния газ пък са над 1 800.

Агенция "Фокус"

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени