Арабският свят днес


Бейрут отново гори в пожара на бунта

Бейрут отново гори в пожара на бунта

11 август 2020 г.

Ливанските власти са насочили значителни военни и полицейски части към центъра на Бейрут, за да възстановят реда по улиците след сблъсъците между протестиращи и силите на реда.

По данни на ливанския Червен кръст при сблъсъците са пострадали най-малко 45 души, седем от които са откарани в болници.

Демонстрантите се опитаха да завземат сградата на парламента. Въодушевени от оставката на правителството на Хасан Диаб вчера, лидерите на опозицията сега настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори. Исканията включват и международно разследване на взрива в пристанището на Бейрут, който причини многобройни жертви и тежки разрушения.

Според новинарския сайт "Лебанън дибейт" сред причините за оставката на правителството са били вътрешните разногласия в кабинета по въпроса за участието на международни експерти в разследването на трагедията от 4 август.

Протестите в Бейрут продължават вече трето денонощие с искания за оттегляне от властта на целия политически елит.

Същевременно ООН предупреди, че ако работата на пристанището на Бейрут не бъде възобновена до две седмици, страната може да остане без хляб.

Крайно съм обезпокоен, че след около две седмици и половина хлябът в страната ще свърши, каза на брифинг за хуманитарната ситуация в Ливан Дейвид Бизли, изпълнителен директор на Световната програма по прехраната на ООН.

По думите му 85 процента от зърното в страната се внася. То пристига през бейрутското пристанище, което беше разрушено.

Сега работим по това да възстановим поне временно възможността пристанището да приема кораби с храни. Изпратихме кораб със 17 500 тона пшеница, който може след две седмици да пристигне в Бейрут и да осигури на Ливан хляб за двадесет дни, посочи Бизли. Подготвят се и по-големи доставки на хляб, допълни той.


10 август 2020 г.

Правителството на Ливан подаде оставка заради разрушителния взрив миналата седмица на пристанището в Бейрут, съобщи министърът на здравеопазването. Вероятно решението е било взето под натиск, след като няколко министри подадоха оставка или изразиха намерението си да го направят.

Здравният министър Хамад Хасан разговаря с журналисти в края на днешното правителствено заседание, проведено след два дни на демонстрации, в които имаше сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите. Министър Хасан каза, че премиерът Хасан Диаб ще отиде в президентския дворец, за да връчи оставка от името на всички министри.

Взривът в пристанищен склад на 4 август уби поне 163 души, рани над 6000 и унищожи огромна част от столицата. За мнозина ливанци това бе последната капка на дълго трупано недоволство от сринатата икономика, корупцията и нефункционалното управление. Двама министри - на информацията и околната среда - подадоха оставки в неделя, няколко депутати ги последваха, а тях - и правосъдният министър.

Франция съобщи, че на международната дарителска конференция в подкрепа на Ливан са обещани 253 млн. евро за "незабавна" хуманитарна помощ. Целта е тези средства да отидат "директно" при пострадалите и да не са обвързани с политически или институционални реформи. Това обаче ще е възможно само със средствата, предвидени за преките последици от взрива.

Редица правителства, а и ливански жители, се опасяват, че средства, предвидени за помощ на страната, накрая не достигат до засегнатите заради огромната мрежа от корупция и интереси, изплетена в Ливан за няколко десетилетия.

Международният валутен фонд съобщи, че ще увеличи усилията си да помогне на Ливан след взрива; това обаче означава, че страната трябва да покаже воля за реформи. Бейрут започна преговори с МВФ през май, но именно заради липсата на реформи този диалог бе в застой. "Трябва да ес постигне единство в името на Ливан - всички институции да се обединят, за да извършат необходимите реформи", каза управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

Не е известно колко биха били средствата, нужни само за възстановяване от експлозията. Смята се обаче, че те могат да достигнат 15 млрд. долара.

Голяма част от даренията, договорени на конференцията, ще дойдат от ЕС (общо 63 млн. евро), САЩ (15 млн. долара), Катар (50 млн.), Кувейт (40 млн.) и Великобритания (20 млн. паунда). Отделно от даренията на ЕС Дания ще предостави 20 млн., Германия - 10 млн.


9 август 2020 г.

Днес е вторият ден от антиправителствените демонстрации, започнали след опустошителната експлозия в Бейрут. Хиляди излязоха на протест в Бейрут. Исканията на гражданите са цялото правителство да подаде оставка и да бъдат насрочени нови избори. Хората са гневни и заради тежката икономическа криза в страната, но най-вече гневът е насочен към управляващите, за които се смята, че са виновни не само за разрушителната експлозия, но и за повсеместната корупция и за цялостната разруха.

Първоначално протестиращите се опитаха да щурмуват парламента, но полицията успя да ги отблъсне със сълзотворен газ и гумени куршуми. След това окупираха Министерството на външните работи и издигнаха голямо знаме с надпис "Бейрут е град без оръжие".
Разгневените ливанци щурмуваха и Министерството на икономиката и търговията. На видеоклипове се виждат пожари, които горят вътре в сградата, а от прозорците летят документи.

Сградите на Министерството на околната среда и Министерството на енергетиката също бяха щурмувани. Около 10 000 души се събраха на площада на Мъчениците в центъра на столицата, за да обвинят правителството в престъпна небрежност.
Днес международните лидери се събират на виртуална донорска конференция за подпомагане на Бейрут. Форумът е организиран от Франция и ООН. Очаква се да се присъедини и американският президент Доналд Тръмп.

По-рано днес и кардинал Бехара Бутрос Рай, който е патриарх на Маронитската църква в Ливан, заяви, че кабинетът трябва да подаде оставка, тъй като, каквото и да прави, не може да "промени начина, по който управлява".

В своята неделна проповед кардиналът бе категоричен, че оставката на един министър не е достатъчна. Вероятно той имаше предвид подадената оставка на министъра на информацията Манал Абдул Самад, която обяви, че се оттегля, както заради експлозията, така и заради неспособността на правителството да проведе реформи.

Днешните и вчерашните протести в централен Бейрут са първите толкова масови и ожесточени след октомври миналата година, когато хиляди демонстранти заляха улиците на столицата с призиви да се сложи край на корупционното и некадърно управление.

При днешните сблъсъци е бил убит един полицай, а по информация на Червения кръст над 170 души са били ранени при сблъсъците с органите на реда.

Международна помощ започна да пристига вчера в Ливан, след като две огромни експлозия във вторник вечерта взеха над 100 жертви и раниха няколко хиляди души, предаде Франс прес.

Експлозиите на практика разрушиха пристанището в столицата Бейрут и опустошиха цели квартали на града, поръсвайки стъклата на сградите в радиус от километри от мястото на взривовете. Десетки хора остават в неизвестност според правителството, а спасителите продължават да работят с надежда да открият оцелели.

"Ситуацията е апокалиптична, Бейрут не познава такова нещо в историята си", каза губернаторът на града Маруан Аббуд, който във вторник избухна в сълзи пред камерите, виждайки разрушеното пристанище.

Кувейт съобщи вчера за пристигането в Ливан на негов самолет с медицинска помощ. Руското министерство на извънредните ситуации обяви, че в Бейрут е кацнал първият от четири самолета. С него са пристигнали спасителни екипи, лекари и медицинско оборудване, предаде Асошиейтед прес. Ведомството посочи, че той е докарал също мобилна болница заедно с 50 спасители и медицински персонал. Другите три руски самолета ще доставят в рамките на часове оборудване за лаборатория за тестване за коронавирус и защитни средства, както и друга помощ.

Франция изпрати вчера три самолета с няколко тона медицински материали. С тях пътува също отряд на службите за гражданска защита.

Германия прати 50 специалисти от федералната агенция за оказване на помощ при бедствия. Те отпътуваха късно снощи от Франкфурт със обучени кучета и 15 тона оборудване за откриване на хора под рухнали сгради.

Италия изпраща пожарникари - специалисти, които правят оценка на химически опасности и повредени сгради, а Холандия - хуманитарни работници. Спасителни екипи са изпратени от Чехия, Гърция и Кипър, а Великобритания обеща помощ на стойност 5 милиона лири.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси съобщи за разкриването на полева болница в ливанската столица, кралят на Йордания нареди в Ливан да бъде пратена военна полева болница, а емирът на Катар съобщи, че праща няколко болници. Помощ предложиха САЩ, Турция и Израел, Иран и останалите страни от Персийския залив, Тунис и много други държави, а също ООН, Световната здравна организация, Червеният кръст и Червеният полумесец.

Ливанският премиер Хасан Диаб е заявил пред президента на Ливан Мишел Аун, че има намерение да подаде оставка, съобщи телевизия "Ал-Арабия". По-рано днес ливанската министърка на правосъдието Мари-Клод Наджем стана третият член на кабинета, подал оставка след експлозиите в Бейрут. Вчера желание да напуснат кабинета изразиха министрите на информацията и на околната среда.

За днес е насрочено правителствено заседание. Има слуховете, че е възможно цялото правителство да подаде оставка. Ако седем министри подадат оставка, правителството на практика ще се превърне в служебно. Като причина за експлозията, както и за сериозната икономическа криза в Ливан, е сочена корупцията и лошото управление на ливанската политическа класа, отбелязва Асошиейтед прес.

В ливански съд започна днес изслушването на ръководители на ливанските служби за сигурност във връзка със смъртоносните експлозии на пристанището в Бейрут. Сред даващите обяснения пред съда е и генерал-майор Тони Салиба, ръководителя на ливанската Служба за държавна сигурност.


Повече подробности за взрива в Бейрут

5 август 2020 г.

Събитията в Ливан се развиват на фона на дълбока политическа и икономическа криза. Страната всъщност отново е на прага на гражданска война, както в средата на 70-те години. Ситуацията в Бейрут в момента се определя като хуманитарна катастрофа. Щетите са от три до пет милиарда долара.

Най-малко 78 души са жертвите на снощния взрив на пристанището в ливанската столица Бейрут, съобщи телевизия "Ал-Джазира" като се позова на Министерството на здравеопазването в Ливан. По данни на медията броят на ранените вече е нараснал на 4000. Сред загиналите е лидерът на ливанската партия "Катаиб" Низар Наджарян, съобщи телевизия "Ал-Арабия".

Причината за трагедията в Бейрут е взрив на 2700 тона селитра в пристанището на града. Това е станало по време на заваръчни работи, съобщи снощи ливанският телевизионен канал LBC International. Според предварителни изводи на силовите структури, работници в склада са заварявали дупки, през които е можело да се извършват кражби, и тогава са детонирали съхраняваните там 2700 тона амониева селитра. Тя е била конфискувана от молдовски кораб с украински екипаж през 2015 г. Селитрата се използва като компонент на взривни вещества и като азотен тор, но тя не може да избухне сама без детонатор - взривно устройство. Министър-председателят на Ливан Хасан Диаб поиска да бъде създадена комисия за разследване на обстоятелствата около експлозията.

Взривът на пристанището в ливанската столица Бейрут е бил еквивалентен по мощност на земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер, съобщиха йордански сеизмолози, цитирани от изданието "Ал-Гад".

Според ръководителя на Йорданската сеизмична обсерватория Махмуд ал-Кариюти, станцията за мониторинг на земетресения в Йордания е регистрирала взрива в 18.08 ч. местно време. След взрива ливанските силови структури съобщиха, че са се взривили над 50 тона амониева селитра от контрабанден товар, конфискуван от кораб преди няколко години. Оттогава взривоопасното вещество се е съхранявало в склад на пристанището в очакване да бъде унищожено. Тътенът от взрива се е чул чак в столицата на Кипър - Никозия, която е на 241 километра от Бейрут, съобщи днес в. "Сайпръс мейл".

43-метров кратер е останал след взрива на 2750 тона амониев нитрат на пристанището в Бейрут, а силата му се равнява на земетресение със сила 3.3 по скалата на Рихтер. Данните бяха оповестени в неделя от служител на сигурността, цитиран от АФП. Агенцията цитира доклади на френски експерти, които извършват оценка на бедствието в района.

Взривът беше регистриран и от сензорите на Американския институт по геофизика (USGS), като силата му е била равностойна на земетресение с магнитуд 3,3.
Според доклада на френските експерти инцидентът е станал вследствие на искра от заваряване в близост до амониевия нитрат, която го е възпламенила.
Амониевият нитрат се ползва за тор в земеделието, но и за компонент в производството на експлозиви за добив на интертни материали. С години наред химикалът, който е изключително взривоопасен, е престоявал на пристанището.
Съоръжението, където се е съхранявал амониевият нитрат, се запали вечерта на 4 август, като в рамките на 33 секунди са се случили две експлозии.
Версиите за запалването му все още са разнопосочни: от заваръчни работи в склада, до торби с фойерверки, за които се предполага, че се съхраняват в склада заедно с амониевия нитрат.

Петнайсетина минути след първия взрив отекна втори - в центъра на града край резиденцията на бившия премиер Саад ал-Харири. Самият политик не е пострадал. Някои експерти допускат зад експлозиите да стоят терористи, които са имали за цел да премахнат ал-Харири в навечерието на присъдата от международен трибунал за убийството на баща му Рафик ал-Харири, също бивш премиер, загинал при атентат през 2005 г. Аналитици свързват трагедията и с неотдавнашното напрежение по ливанско-израелската граница.

Бейрут е потънал в тъмнина и по улиците се чуват само сирени, а доброволци и екипи на Червения кръст спешно транспортират стотици пострадали при експлозията. Болниците са препълнени с нуждаещи се от спешна помощ.

Министърът на здравеопазването Хаммад Хасан каза, че в болниците не достигат места. Пострадалите, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели. Световната здравна организация обяви, че вече работи с ливанските власти за доставка на лекарства и медикаменти.

В момента усилията са насочени към спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките на разрушени сгради. Противопожарните екипи още не са потушили пожарите в пристанищната зона, откъдето към небето се издигат облаци дим с остра миризма. Всичко е покрито с парченца счупени стъкла.

Собственик на магазин на крайбрежната улица "Зейтуни" разказва, че в ушите му още не е изчезнало страшното бучене, което го накарало да мисли, че е дошъл краят на света. Той се е върнал да погледне какво е станало с магазина му на първия етаж на небостъргача Калат-Минаа, но не успял да събере счупените стъкла и разпилените манекени, защото спрял токът.

Повредени са сградите в половината Бейрут. Взривната вълна като смерч е преминала през столицата до най-отдалечените ѝ кътчета. В жилищата са падали полилеи, огледала, тавани, мебели, телевизори, балкони. Повредени са голям брой автомобили и автобуси.

Кметът на Бейрут Маруан Аббуд сравни експлозиите с бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. Обявен е тридневен общонационален траур.

Ливанският министър на икономиката Раул Нехме заяви снощи пред местни медии, че пшеницата в пристанищните складове е негодна, а седем работници в тях са изчезнали, предаде Ройтерс. Министър Нехме каза още, че Ливан ще внесе пшеница и че към момента страната разполага с достатъчно зърно.

В изявление по телевизията ливанският премиер Хасан Диаб призова "приятелските държави" да помогнат на страната му. Премиерът същевременно предупреди, че отговорните за тази катастрофа ще трябва да платят цената за извършеното. Ливанският президент Мишел Аун заяви, че в Бейрут трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение. Според него е неприемливо 2 750 тона амониев нитрат да бъдат съхранявани в склад в продължение на 6 години без мерки за безопасност и се зарече, че отговорните за това ще получат "най-строги наказания". Ливанският Върховен съвет по отбрана обяви Бейрут за град, пострадал от бедствие.

От Белия дом във Вашингтон казаха, че следят отблизо смъртоносната експлозия. По време на редовния си брифинг президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща помощ на Ливан, но каза, че според американски генерали експлозията е резултат от взрив на някакъв вид бомба и става дума за нападение.

Влиятелното шиитско ливанско движение "Хизбуллах" заяви, че всички политически сили в Ливан трябва заедно да преодолеят тази "болезнена катастрофа". От "Хизбуллах" опровергаха изразените от редица телевизионни канали версии за вероятен израелски удар по морското пристанище. Предположенията за атака на дронове по склад с ракетно оръжие, за който се твърди, че се намирал на пристанището, не отговарят на истината, заяви шиитски източник.

Израел изтъкна, че няма нищо общо с взрива. Министър-председателят Бенямин Нетаняху разпореди снощи на ръководителя на съвета за национална сигурност на еврейската държава Меир Бен Шабат да обсъди със специалния координатор на ООН за близкоизточния процес Николай Младенов пътя за оказване на допълнителна помощ на Ливан след взрива в Бейрут, съобщи канцеларията на премиера. Външният министър на еврейската държава Габи Ашкенази каза по израелската телевизия N12, че взривът най-вероятно се дължи на инцидент, предизвикан от пожар. Външното ведомство на Израел смята, че предварителните данни за случаен характер на взрива са верни. Чрез международни организации Израел предложи хуманитарна и медицинска помощ. Израелската страна е изявила и желание да приема ранени за лечение.

Европейският съюз изразява съболезнования във връзка с експлозията и е готов да помогне, обявиха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. Франция изпраща помощ на Ливан, съобщи президентът Еманюел Макрон. Той написа в Туитър, че страната му винаги е рамо до рамо с Ливан.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Обединеното кралство е готово да окаже всякаква помощ на Бейрут.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф изрази подкрепата на Техеран за народа на Ливан и заяви готовност за помощ. Съболезнования и подкрепа за ливанските братя изрази турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Кувейт обяви, че изпраща в Ливан медицинска помощ за пострадалите, съобщи снощи телевизия "Скай нюз Арабия". Египетските пирамиди в Гиза и най-високата сграда в света - Бурдж Халифа в Дубай, бяха осветени в цветовете на националния флаг на Ливан в израз на солидарност.

При взрива в Бейрут са били ранени 48 служители на ООН и 27 членове на семействата им, съобщи по телевизия "Ал-Джазира" говорителят на организацията Фархан Хак. При експлозията е била ранена и високопоставена кипърска дипломатка.

Кораб на ООН в пристанището на Бейрут е пострадал при експлозията, а няколко сини каски са тежко ранени, предаде Франс прес. Командващият на силите на ООН генерал Стефано дел Кол изрази солидарност с народа и правителството на Ливан и заяви готовност за оказване на необходимата помощ.

По сградата на Финландското посолство в Бейрут са нанесени тежки щети, но няма пострадали хора. Служители в посолствата на Германия и Белгия също са сред ранените.


4 август 2020 г.

Току-що ливанската столица Бейрут и предградията ѝ бяха разтърсена от силна експлозия, последвана от друга, още по-мощна. Съобщават се оскъдни подробности. Засега е известно,  че има поне десет загинали, стотици ранени, включително деца, и тежки разрушения. Споменава се за обляти в кръв хора. Нанесени са щети и на правителствени сгради, и на много жилищни блокове. Градът е обгърнат в гъст дим. Цари хаос, но в района на взрива усилено работят пожарникари и лекарски екипи.

Твърди се, че причината за случилото се е пожар в складове за експлозиви на пристанището. Намеква се и за политически мотиви, доколкото страната изживява тежък срив, обхванал всички сфери на живота и породила масови протести и сблъсъци без прецедент в най-новата ливанска история. Това е най-тежката криза в Ливан от времето на Гражданската война (1975-1990). Очевидци са чули втория взрив в близост до резиденцията на бившия ливански премиер Саад ал-Харири в центъра на Бейрут. 

Експлозията се случва в деликатен момент - три дена преди произнасянето на окончателната присъда по делото от 2005 г. за убийството на бившия ливански премиер Рафик ал-Харири - бащата на Саад. Очакваше се скоро Международният трибунал под егидата на ООН да постанови задочни присъди на четирима заподозрени за убийството - членове на "Хизбуллах".

Източници на израелските въоръжени сили отхвърлиха всякакви съмнения за тяхно участие в събитията.

На въпрос за причините, довели до експлозиите, шефът на силите за сигурност отговори кратко: „Нека не изпреварваме резултатите от разследването“.

Обявен е общонационален траур.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени