Арабският свят днес


В Арабския свят започнаха да ваксинират срещу COVID-19

В Арабския свят започнаха да ваксинират срещу COVID-19

Още през септември т.г. Обединените арабски емирства разрешиха за работещите на първа линия извънредната употреба на ваксина срещу COVID-19, разработена от китайската фармацевтична компания " Sinopharm". Около 31 000 души от 125 страни са участвали в клиничните изпитания на ваксината за период от шест седмици. Тя е изпробвана успешно върху 1000 доброволци, страдащи от хронични заболявания. От Министерството на здравеопазването на ОАР заявиха, че към не се наблюдават сериозни странични ефекти.

На шейх Мохамед бин Рашид,  министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай, е била поставена тази ваксина още на 29 ноември. Той е последният от мнозинството високопоставени личности в страната, който е приел това да му бъде направено.

На 22 декември Катар и Дубай започнаха кампанията си по ваксиниране срещу COVID-19 с американско-германската ваксина на Пфайзер-Бионтех няколко часа след одобрението ѝ от Брюксел. Според здравното ведомство в Дубай, едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, първата фаза от кампанията по ваксиниране трябва да обхване граждани над 60-годишна възраст, хора с хронични заболявания и работещи в сектори, ангажирани в борбата срещу пандемията. Ваксините ще бъдат безплатни и достъпни за всички желаещи без ограничения.

Въпросът е деликатен, защото като съставка в продукта е включен свински желатин. Казусът бе разрешен от висшето ислямско духовно ръководство на Обединените арабски емирства - Съвета за фетвите. Становището на духовното ръководство идва в отговор на растящите тревоги сред вярващите, че използването на свински желатин, който е често срещана съставка във ваксините, може да бъде считано за "харам" - забраната за консумация на свински продукти според ислямския закон.

Председателят на съвета шейх Абдуллах бин Бая заяви, че ваксините срещу COVID-19 няма да станат обект на ислямските ограничения за свинското заради по-висшата цел от предпазването на човешкия организъм. Духовниците счетоха, че свинският желатин действа като лекарство и не може да бъде считан за храна.

ОАЕ са установили близо 200 000 случаи на зараза от началото на пандемията, включително 650 смъртни случаи. Катар, който има по-малко от 3 милиона жители, е регистрирал 142 448 случаи на зараза, както и 243 починали. Саудитска Арабия, най-засегнатата страна на Арабския полуостров, започна кампания по ваксиниране с препарата на Пфайзер-Бионтех на 17 декември.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени