Арабският свят днес


Кървава баня в Йемен и Сирия

Кървава баня в Йемен и Сирия

Най-малко 27 души загинаха, а десетки са ранени при минометно нападение срещу летището на Аден, малко след като там кацна самолетът, с който от Саудитска Арабия пристигаше новосформираното правителство на Йемен. 

Още докато пътуващите били на борда на самолета, се чули мощни взривове и престрелки. Новите министри, сред които премиерът Маен Абдулмалик, както и саудитският посланик в Йемен Мохамед Саид ал-Джабер, бързо били отведени под засилена охрана в президентския дворец в града, където са в безопасност, казаха свидетели и саудитски медии.

Няколко снаряда паднали в главната зала на приемната сграда на летището, а един снаряд - и на пистата. Саудитската държавна телевизия "Ехбария" показа унищожени от взривовете коли и натрошени стъкла от прозорци. Над летището се издигаше бял дим.

Новият кабинет обединява правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади и южните йеменски сепаратисти. Това са двете главни групировки в базирания в южната част на страната алианс, подкрепян от Саудитска Арабия и воюващ срещу подкрепяното от Иран шиитско движение на хусите, което контролира северната част и столицата Сана.

Южният пристанищен град Аден е арена на въоръжени сблъсъци поради разрива между сепаратистите и правителството на Хади. Сепаратисткият Южен преходен съвет (ЮПС), който се бори за независимост за Южен Йемен, обяви самоуправление в Аден в началото на тази година, което доведе до сражения и усложни усилията на ООН да договори трайно примирие в йеменския конфликт.

След дълги преговори със саудитско посредничество, продължили повече от година, подкрепяната от Рияд коалиция обяви в началото на този месец съставянето на общо правителство между двете фракции в Аден, включващо и сепаратистите. На 26 декември то положи клетва на президента на републиката Мансур Хади в неговата временна щаб-квартира в саудитската столица Рияд.

Междувременно по предварителна информация никой от членовете на новото правителство не е пострадал. По време на нападението всички те все още са били в току-що кацналия самолет, далеч от мястото, където са паднали снарядите. По-късно министрите са били транспортирани под строга охрана в президентския дворец "Ел Маашик".

Според източници на Al Arabiya, мините са ударили залата за пристигащи, откъдето от кадрите се виждат да се издигат гъсти облаци дим. В същото време, както съобщава Sky News Arabia, един от снарядите е паднал на пистата.

Премиерът на Йемен Абдел Малик Саид нарече нападението "вероломен терористичен акт", като увери, че тази атака няма да попречи на членовете на йеменското правителство да изпълнят своя дълг и да се стремят към възстановяване на стабилността в страната. Правителството на Йемен призова международната общност да "проведе международно разследване" по обстоятелствата около нападението.

Новото правителство на Йемен беше сформирано в средата на декември под ръководството на министър-председателя Абдел Малик Саид в съответствие със споразумението от Рияд, сключено през ноември 2019 г. между Южния преходен съвет (UPC) и международно признатите власти на страната. На 26 декември то даде клетва за вярност на президента на републиката Абд Рабу Мансур Хади в неговия временен щаб в саудитската столица Рияд.


Бойни самолети от водената от Саудитска Арабия коалиция извършиха бомбардировки над контролираната от хусите столица на Йемен Сана. Ударите са в отговор на атаките в южния пристанищен град Аден вчера, които бяха извършени по време на завръщането на представители на правителството, подкрепено от Рияд.

Коалицията обвини хусите, които се бият от 6 г., че са организирали вчерашните атаки в Аден - първата на летището, а второто в президентския дворец.

Самолети на коалицията бомбардираха летището в Сана и няколко други места във и около града, обявиха жители. Чути са силни експлозии и изтребителите са прелитали в продължение на няколко часа, добавиха очевидците.

Телевизия "Масирах" на хусите съобщи, че самолетите са поразили най-малко 15 места в различни столични квартали. Няма информация за жертви.

Най-малко 22 души са убити и десетки са ранени при вчерашната атака на летището в Аден, която бе извършена, докато членове на новия кабинет се връщаха от Саудитска Арабия. По-късно бе извършена втора атака по президентския дворец, където министрите потърсиха закрила.

 


Десетки загинали и ранени при атентат в Сирия

Пътнически автобус е бил нападнат по пътя между Дейр ез-Зор и Палмира, в резултат на което загиват най-малко 25 души, съобщи сирийската държавна агенция SANA. Информацията по случая е все още оскъдна и никой не е поел отговорност.

Въпреки че групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) официално се счита за победена, тя продължава да извършва нападения. Древният град Палмира преди няколко години бе под властта на ДАЕШ, която публично екзекутира противници и разруши древни паметници.

По-рано столицата Дамаск бе подложена на ракетен обстрел, за който бе обвинен Израел. Потвърждение от Тел Авив нямаше.

30 декември 2020 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени