Арабският свят днес


Мисията на Обединените арабски емирства изпрати първата си снимка от Марс

Мисията на Обединените арабски емирства изпрати първата си снимка от Марс

Мисията на Обединените арабски емирства изпрати първата си снимка от Марс. Това бележи исторически момент, защото превръща ОАЕ в първата арабска нация, която има научно присъствие на най-близкия съсед на Земята.

Снимката е направена в сряда от апарата EXI на Амал на височина от близо 25 000 км. над повърхността на Червената планета. Северният полюс е в горния ляв ъгъл. В центъра, точно преди да бъде огрян от слънцето, е Олимп Монс – най-високият вулкан и планина в Слънчевата система. Още три вулкана, подредени в редица, се виждат вдясно.

Сондата на име Амал, което означава "Надежда", постигна исторически успех за арабската държава, когато влезе в орбита на Червената планета във вторник.

Първата снимка ще бъде последвана от много подобни гледuи на Марс. "Амал" беше позиционирана в широката орбита на планетата, за да може да изучава климата и времето, а за целта трябва да наблюдава целия диск.

Подобни снимки на Марс се правят рядко, защото повечето сателити обичайно се позиционират близо до планетата, за да могат да правят висококачествени снимки на повърхността, както и да се позлват за предавателни станции за комуникация с роботите, кацнали на Марс.

"Изпращането на първата снимка на сондата Амал е определящ момент в нашата история и отбелязва присъединяването на ОАЕ към напредналите нации, които участват в изследването на Космоса. Надяваме се, че тази мисия ще доведе до нови открития за Марс, които ще са от полза за човечеството", се казва в официално съобщение от мисията, публикувано в Туитър.

Това е първата от три мисии до Марс, които тръгнаха през лятото на 2020 г. и се очаква да пристигнат в рамките на месец февруари. Следват тези на Китай и Съединените щати.

15 февруари 2021 г.


Арабски космически кораб полетя към Марс

След шест и половина години усилен труд на голям екип от специалисти Обединените арабски емирства изстреляха успешно космически кораб към Марс. Апаратът ще прелети разстоянието от 500 милиона километра и ще достигне Червената планета през февруари 2021 г., когато ще бъде отбелязана петдесетата годишнина от създаването на ОАЕ.

Правителството на страната си бе поставило задачата да построи собствен космически апарат, а не просто да закупи готов такъв от някоя голяма чужда корпорация. Бюджетът на проекта е около 200 милиона щатски долара. „Емиратската марсианска мисия“, както я наричат, е една от многото стъпки за преодоляване на икономическата зависимост на ОАЕ от нефта и за насочване към високите технологии. Емирствата имат и министерство на изкуствения интелект.

Неслучайно космическият кораб е наречен „Амал“ ("Надежда"). Това е послание към младежите в Арабския свят с надежда за по-качествено и мотивирано образование. За отбелязване е, че 34% от работния екип на проекта са жени. Вдъхновителка и публично лице на марсианската мисия е министърът на високите технологии на ОАЕ Сара ал-Амири. Тя е започнала професионалната си кариера като компютърен инженер в Центъра за космически изследвания „Мухаммед ибн Рашид“ в Дубай.

Ръководителите на проекта от самото начало са решили да не дублират онова, което вече е направено от други. Целта на мисията е да се изучи атмосферата, климатът и смяната на марсианските сезони. Апаратът ще остане в орбита през цялата марсианска година, двойно по-дълга в сравнение със земната.

Космическият кораб за първи път ще проведе изследване на ниските слоеве на атмосферата, където се формират климатичните условия, включително и прашните бури. Корабът е снабден с три камери, позволяващи да се наблюдава атмосферата на Марс във видимия, инфрачервения и ултравиолетовия диапазон.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) посягат към Космоса и към новите технологии. С първата мисия до Марс и първата атомна централа в арабския свят страната демонстрира новото си самочувствие пред региона и света.

Обединените арабски емирства действат с размах: в средата на юли те станаха първата арабска държава, изпратила космическа сонда на мисия до Марс. В началото на август заработи и първата им ядрена централа. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, емир на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ, я обяви за "първия мирен ядрен реактор в арабския свят", пише Дойче веле.

Синциа Бианко от „Европейския съвет за външни отношения" казва, че техническите иновации отразяват новото самочувствие на ОАЕ. Арабската държава иска да демонстрира, че и малките страни са в състояние да мислят и да се развиват мащабно. Това е демонстрация пред останалите арабски държави, но и пред цялата световна общественост, смята Бианко.

Програми със символно значение

Атомната и космическата програма имат символно значение за Емирствата. „Тази нова техническа фаза черпи своето вдъхновение от миналото, когато арабите са били лидери във всички области на науката и са създали някои от най-ранните теории за Космоса, физиката и астрономията ", се казва в изявление на Центъра за стратегически проучвания и изследвания на Емираствата.

С тези проекти ОАЕ са се устремили към нов арабски ренесанс, който да осигури и дългосрочна енергийна сигурност на страната, казва Сара Базубанди от Вашингтонския институт за страните от Арабския залив.

Емирствата се подготвят от години за края на фосилните горива. Още през 2002 година в ОАЕ е създадена държавната компания "Мубадала", която инвестира в технологии на бъдещето в целия свят.

Амбициите на ОАЕ обаче не се ограничават само до региона на арабските държави. Те искат да се изявят и на глобалната арена. САЩ, Китай, Русия, Индия - това са държавите, които са реализирали досега свои мисии до Марс. Към тази елитна група наскоро се присъединиха и Обединените арабски емирства. "Това е сериозна заявка. С нея ОАЕ искат да заявят, че са географски малка, но цивилизационно важна страна", смята Синциа Бианко. В изявлението на Емирския център за стратегически проучвания и изследвания се казва, че събраната от Марс информация ще бъде споделена с всички заинтересовани страни, а натрупаните знания "ще се разпространяват в полза на човечеството".

Израз на ново самочувствие

Превръщането на ОАЕ във водеща регионална сила изисква вътрешна консолидация и единство. Подобни инициативи целят да постигнат именно това чрез нарастващата военна мощ на страната, както и чрез парадите, историческите изложби и новите музеи.

Малката държава с около 10 милиона жители има значително по-малко лостове за оказване на външнополитическо влияние в сравнение със съседна Саудитска Арабия, която има население от 44 милиона, при това предимно местни граждани, а не трудови мигранти, както в ОАЕ. Затова Емирствата действат с по-меки дипломатически средства, казва Сара Базубанди. Това си личи и в отношението към Иран - най-големия противник на Саудитска Арабия, чиито регионални амбиции се оценяват критично и от страна на Абу Даби.

Дълго време ОАЕ се ангажираха военно на страната на Саудитска Арабия в Йемен, за да се борят срещу подкрепяните от Иран бунтовни хути. Наскоро обаче ОАЕ изтеглиха силите си от Йемен и се насочиха към преки преговори с Иран. В началото на август външните министри на двете страни обсъдиха пандемията и други регионални предизвикателства на съвместна видеоконференция.

Проблемите с човешките права са все така актуални

Дипломацията е все по-предпочитана от ръководителите на ОАЕ. Но Абу Даби все още демонстрира сила - преди всичко в Либия, където заедно с Русия и Египет подкрепя силите на генерал Хафтар, докато международно признатото правителство в Триполи получава помощ от Анкара.

Иначе лъскавите фасади и впечатляващата архитектура на мегаполисите Дубай и Абу Даби, любими дестинации на западните туристи, могат бързо да те накарат да забравиш за сериозните дефицити в сферата на човешките права и медийната свобода в ОАЕ. В последната класация на „Репортери без граници" за свобода на словото страната заема 131 място от общо 180 държави.

21 юли 2020 г.

 

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени