Арабският свят днес


Отново сблъсъци и ранени в Бейрут

Отново сблъсъци и ранени в Бейрут

Това е най-голямата ескалация от началото на протестите в Бейрут. Близо 400 души са откарани в болница. Има и пострадали полицаи. Военните установиха контрол над центъра на ливанската столица. По-рано край парламента настанаха безредици. Протестиращи хвърляха по служителите на реда камъни, пиратки, бутилки със запалителни смеси и остри предмети. В отговор отряди за борба с безредиците използваха водни оръдия и сълзотворен газ. След затишие във вълната от мирни протести срещу състоянието на икономиката, обхванали страната от октомври, тази седмица хората отново излязоха на улиците. 

Ливанците въстанаха след като националната валута, която над две десетилетия бе обвързана с долара, се срина и през последните седмици загуби над 60 процента от стойността си на черния пазар. Икономиката не отчита растеж, а притокът на капитали от чужбина пресъхна. Същевременно силно задлъжнялата страна разчита на вноса за по-голямата част от основните стоки за населението. Банките наложиха неофициално капиталов контрол, ограничавайки тегленето на суми в долари и международните трансакции. Ливан освен това е без правителство, откакто на 29 октомври миналата година премиерът Саад Харири подаде оставка, изпълнявайки основно искане на протестиращите.

Вчерашните сблъсъци в центъра на Бейрут се разраснаха след като някои демонстранти започнаха да мятат камъни по полицаите, а други събаряха пътни знаци и заграждения и ги хвърляха срещу полицаите. Протестиращите хвърляха и пиратки. От други части на града пристигнаха още хиляди демонстранти, за да се включат в акцията на недоволство. По-рано тази седмица протестиращите извършиха вандалски прояви в основната търговска зона на Бейрут, вземайки на прицел най-вече частни банки.

19 януари 2020 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени