Арабският свят днес


Арабски космически кораб полетя към Марс

Арабски космически кораб полетя към Марс

След шест и половина години усилен труд на голям екип от специалисти Обединените арабски емирства изстреляха успешно космически кораб към Марс. Апаратът ще прелети разстоянието от 500 милиона километра и ще достигне Червената планета през февруари 2021 г., когато ще бъде отбелязана петдесетата годишнина от създаването на ОАЕ.

Правителството на страната си бе поставило задачата да построи собствен космически апарат, а не просто да закупи готов такъв от някоя голяма чужда корпорация. Бюджетът на проекта е около 200 милиона щатски долара. „Емиратската марсианска мисия“, както я наричат, е една от многото стъпки за преодоляване на икономическата зависимост на ОАЕ от нефта и за насочване към високите технологии. Емирствата имат и министерство на изкуствения интелект.

Неслучайно космическият кораб е наречен „Амал“ ("Надежда"). Това е послание към младежите в Арабския свят с надежда за по-качествено и мотивирано образование. За отбелязване е, че 34% от работния екип на проекта са жени. Вдъхновителка и публично лице на марсианската мисия е министърът на високите технологии на ОАЕ Сара ал-Амири. Тя е започнала професионалната си кариера като компютърен инженер в Центъра за космически изследвания „Мухаммед ибн Рашид“ в Дубай.

Ръководителите на проекта от самото начало са решили да не дублират онова, което вече е направено от други. Целта на мисията е да се изучи атмосферата, климатът и смяната на марсианските сезони. Апаратът ще остане в орбита през цялата марсианска година, двойно по-дълга в сравнение със земната.

Космическият кораб за първи път ще проведе изследване на ниските слоеве на атмосферата, където се формират климатичните условия, включително и прашните бури. Корабът е снабден с три камери, позволяващи да се наблюдава атмосферата на Марс във видимия, инфрачервения и ултравиолетовия диапазон.

21 юли 2020 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени