Арабският свят днес


Атентат в Багдад

Атентат в Багдад

Двама терористи самоубийци се взривиха един след друг в центъра на иракската столица Багдад. Убити са най-малко 32-ма, а 100 души са ранени. Атентатът бе извършен на оживен пазар за дрехи втора употреба на площад "Таяран". На същото място преди три години в подобен атентат загинаха 31 души.

След като първият атентатор днес се взривил на пазара, там се струпали много хора, за да помогнат на пострадалите. Тогава се появил втори атентатор и също се взривил. Засега никой не е поел отговорност. Очаква се броят на жертвите да нарасне още повече.

Папа Франциск осъди нападението, определи го като "безумен акт на жестокост" и заяви, че е дълбоко опечален. Под въпрос е планираното му за март посещение в Ирак. В телеграма до иракския президент Бархам Салих главата на Римокатолическата църква изрази "увереност, че всички ще продължат да работят за преодоляване на насилието чрез братство, солидарност и мир". Папа Франциск добави, че се моли за загиналите и семействата им, за ранените и за служителите на спешните служби, притекли се на помощ на място.

В началото на декември Светият престол обяви, че папата ще посети Ирак от 5 до 8 март по покана на иракския президент и местната католическа църква, като все пак уточни, че окончателното решение ще зависи от "развитието на световната здравна криза".

Планира се папата да посети Багдад, равнината Ур, както и градовете Мосул и Каракош в долината на Ниневия, която беше окупирана от джихадистите от групировката "Ислямска държава" от 2014 до 2017 г.

Вчера Ватикана потвърди посещението и започна акредитация на журналисти, които да придружават папата в самолета, с уточнението, че датите "може да бъдат променени".

В реч за италианска телевизия на 10 януари папата показа загриженост във връзка с неизбежното струпване на хора при появите му на обществено място.

"Не мога с чиста съвест да предизвиквам събирания" на хора, подчерта той, като добави, че не знае дали посещението в Ирак ще се осъществи.

До 2003 г. в Ирак, предимно шиитска мюсюлманска страна, имаше милион и половина християни. Днес те са само между 300 и 400 хиляди, според неправителствената организация "Хамураби", която се бори за защита на правата на християнското малцинство в Ирак.

21 януари 2021 г.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени