Арабският свят днес


Свят на контрасти

Свят на контрасти

Свят на пренаселени мегаполиси и безбрежни пустини. На модни веяния и закостенели традиции. На бурен прогрес и вековна изостаналост. На благоденстващи оазиси и огнища на напрежение. На приказно богатство, на разкошни дворци и небостъргачи, на изкуствени острови и суперлуксозни лимузини, на едър бизнес, модерни технологии, молове и пазари от „Хиляда и една нощ“, на разточителни трапези и тоалетни от злато. Но и на крайна мизерия, на призрачни градове, на руини и бордеи, на глад и безводие, на реки от кръв, на умиращи деца, на просяци и бежанци. На ориенталско спокойствие и примирение. Но и на брутално насилие и и безправие. На вярващи хора, които разбират религията като послание за добротворство. Но и на такива, които я тълкуват като призив да се въдвори с меч в ръка нов световен ред и те да бъдат неговите управници и съдници. 

Когато през 1972 г. – началото на епохата Саддам Хусайн – Цветан Теофанов пристига в Багдад, в Арабския свят цари относителен мир и спокойствие. Понякога възникват и конфликти, под повърхността се упражняват репресии, но животът на обикновените хора си тече без особени сътресения. Днес това е хубав спомен. След поредицата от "пролети" и смяната на едни диктатори с други Арабският свят отново е изправен пред опустошителна катастрофа. Колкото и да са разделени, арабските държави и тяхното население съпреживяват всички събития, които отекват в техния регион.    
В нашия сайт следим постоянно случващото се в Арабския свят и го отразяваме всекидневно. В стремеж към обективност ползваме и арабски, и западни източници. Стараем се да търсим и добри вести, каквито не липсват в този толкова обширен и разнообразен регион, но все надделяват тревожните и драматични новини.

Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени