Арабският свят днес


Ирак е обхванат от размирици в критичен момент

Ирак е обхванат от размирици в критичен момент

Зейна Карам и Касим Абдулзахра, 
Асошиейтед прес

4 октомври 2019 г.

Младите мъже и жени се координираха в социалните мрежи. Загубили търпение към иракския политически елит, който обвиняват за многото си поводи за оплакване, те се разбраха за масова демонстрация на 1 октомври. Посрещнати бяха с куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ, с което страната отново бе тласната в състояние на нестабилност, точно когато започваше да се възстановява от кървавата война срещу групировката "Ислямска държава".

Реакцията на размириците предизвика все още неприключила конфронтация с демонстранти в цялата страна, която отне живота на повече от 30 души за три дни. Стотици бяха ранени.

Вълненията в Ирак - страна, заемаща централно място в американската близкоизточна политика - идват в критичен момент за региона с оглед на засилващото се напрежение между Иран и САЩ - и двете държави са съюзници на иракското правителство. В Ирак са разположени хиляди американски военнослужещи, там има и мощни местни милиции, подкрепяни от Иран. Още отпреди това имаше опасения, че страната се превръща в бойно поле на опосредствена война между двата лагера.

Ето какво се случи тази седмица:

Кои са протестиращите?

Те са предимно мъже на около 20-годишна възраст, недоволни от политическия елит, който според тях години наред прахосва петролното богатство на Ирак. Сред тях има стотици хора, както мъже, така и жени, които току-що са завършили университета, но не могат да си намерят работа. Има и учители, възрастни мъже и жени и активисти на гражданското общество.

Те се обединиха в интернет около хаштаг, който в превод от арабски звучи като "Протестирам за правата си". Те демонстрираха с иракски знамена по улиците или се увиваха с тях. Сред недоволствата им са висока безработица, оскъдица на възможности за развитие и ендемична корупция - последното е сред основните им недоволства. Ирак беше на 11-о място в Световния индекс за корупцията през 2017 г. Според Световната банка младежката безработица в Ирак е над 20 процента.

Демонстрациите, които са предимно спонтанни и без водачи, са съсредоточени в Багдад и в кварталите на работническата класа. Протестите се провеждат в провинциите с преобладаващо шиитско население, макар че участие в тях взеха и сунити. Шиитите са мнозинство в страната, като доминират и в управлението.

Защо точно сега?

Напрежението се трупаше още преди битката срещу "Ислямска държава" да бъде обявена за приключена през 2017 г. След края на боевете обширни части от Ирак бяха в руини, а десетки хиляди хора бяха разселени и се оказаха без домове, в които да се върнат. Пословично лошото електро- и водоснабдяване в страната се влошиха още повече.
През последните години периодично имаше протести, особено в горещите летни месеци, когато спирането на електричеството и водата се чувстват най-осезаемо. В южния град Басра избухнаха протести с насилие и безредици миналото лято, след като хиляди хора се разболяха заради замърсена вода. Войната с "Ислямска държава" освен това придаде безпрецедентно влияние на подкрепяните от Иран милиции, известни под колективното название Сили за народна мобилизация (СНМ), които воюваха заедно с иракската армия срещу екстремистката групировка и сега са част от силите за сигурност на страната. Те натрупаха огромно политическо и икономическо влияние, отправяйки предизвикателство към властта на централното правителство.

Премиерът Адел Абдел Махди, който зае поста преди година, обеща да осъществи промени и да се бори с корупцията, но не беше в състояние да извърши някакви значими реформи. Той се оказа и безсилен да обуздае милициите, а много иракчани се разочароваха от правителството, което смятат за все подвластно на Иран.

Регионалният контекст

Насилието, което обхвана Ирак, след като протестите се разпространиха в повечето провинции, поставя Махди в критично положение и крие заплаха да свали правителството му в период на засилено регионално напрежение. Въпреки броя на загиналите той не направи друго обръщение към нацията освен разпространеното изявление, в което обвини "внедрени провокатори" сред протестиращите, че разпалват насилие, и обеща да вземе отношение по тревожещите демонстрантите въпроси.
Протестиращите искат оставката на правителството, но ходовете с въвеждането на полицейски час и прекъсването на достъпа до интернет подсказват, че позицията на управляващите ще бъде твърдолинейна.

Влиятелни политически фигури като шиитския духовник Муктада Садр призовават за разследване на прекомерното насилие от страна на силите за сигурност, но не подкрепиха протестиращите.

Водачите на сунитските милиции, които са представени в правителството и парламента, не са коментирали протестите, очевидно опасявайки се от бурни реакции. На юг протестиращи подпалиха техни представителства, включително в Наджаф и Амара. Контролираните от тях телевизионни канали до голяма степен игнорираха безредиците.

Вече има индикации, че регионалното напрежение е фактор. Някои демонстранти в Багдад обвиниха подкрепяните от Иран групировки в редиците на силите за сигурност за насилието. Медиите, близки до подкрепяните от Иран групировки, посочиха САЩ и Саудитска Арабия като подбудители на размириците.

Всички погледи са насочени към командирите на милициите и шиитските религиозни власти, включително към главния аятолах Али Систани, най-високопоставения шиитски духовник, за знаци в подкрепа за протестиращите, което би им дало импулс. 

=======

В прикачения файл се съдържа доклад за ситуацията в Ирак през 2017 г. Две години по-късно положението не само не се е подобрило, но в последните дни се стигна до ескалация на напрежението. Докладът е изготвен от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и съдържа задълбочен и обективен анализ на условията в Ирак. 

 
Доклад за ситуацията в Ирак 2017
 
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“
Фондация „Проф. Цветан Теофанов“

مُؤَسَّسَةُ البُرُوفَسُور تِزِفِيتَان تِيوفَانُوف الخَيْرِيّة

© Всички права запазени